Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. února 2024 8:41
Čas čtení 0:52

Hodina parkování v centru za 450 korun? Do tohoto evropského města se nevyplatí cestovat s SUV

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hodina parkování v centru za 450 korun? Do tohoto evropského města se nevyplatí cestovat s SUV
Zdroj: Unsplash / Rodrigo Kugnharski

Pařížané se dohodli na zvýšení parkovného pro vozy SUV.

Obyvatelé Paříže v nedělním referendu podpořili návrh na zvýšení parkovného pro vozy SUV. Vyplývá to z oficiálních výsledků, které zveřejnila pařížská radnice.

S návrhem na zvýšení parkovného pro vozidla s hmotností nad 1,6 tuny na 18 eur (zhruba 450 korun) za hodinu v centru města a 12 eur (300 korun) mimo centrum města souhlasilo 54,55 procenta hlasujících Pařížanů. K volbám však přišlo pouze 5,7 procenta oprávněných voličů – 78 tisíc z 1,3 milionu.

5. února 2024 7:00 Čas čtení 0:21 Rakušané prodávali diesel o 12 korun levněji. Řidiči vytvořili před čerpací stanicí kolony Rakušané prodávali diesel o 12 korun levněji. Řidiči vytvořili před čerpací stanicí kolony

Starostka Paříže Anne Hidalgo uvítala „jasnou volbu Pařížanů“ ve prospěch tohoto opatření, které je podle ní „dobré pro zdraví a pro naši planetu“.

Elektromobily budou podléhat zvýšenému parkovacímu poplatku, pokud jejich hmotnost přesáhne dvě tuny. Opatření se nevztahuje na osoby žijící nebo pracující v Paříži, taxikáře, obchodníky, zdravotníky a osoby se zdravotním postižením.

Referendum navazuje na loňské hlasování o zákazu elektrických koloběžek

Hlasování o poplatcích za parkování SUV navazuje na loňské referendum o zákazu půjčování elektrických koloběžek, které uspořádala pařížská radnice. Na základě výsledků bylo tehdy v pařížských ulicích zakázáno zhruba 15 tisíc koloběžek, protože je odmítlo téměř 90 procent ze 103 tisíc voličů.

Ve Francii – zemi milovníků automobilů a domově značek Renault, Citroen a Peugeot – se starostka již několik let snaží, aby Paříž byla méně přátelská k automobilům. Radnice zcela zakázala vjezd motorových vozidel na některé silnice, zejména na nábřeží Seiny, kdysi rušné dopravní tepny.

Domů
Sdílet
Diskuse