Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
10. února 2024 14:20
Čas čtení 0:49

Zmutovaní vlci z Černobylu šokovali vědce. Mohou být odolní vůči rakovině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zmutovaní vlci z Černobylu šokovali vědce. Mohou být odolní vůči rakovině
Zdroj: Michael LaRosa/Unsplash/volně k užití

Po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu zde byla kvůli záření, které způsobuje rakovinu, zřízena zakázaná zóna vstupu. Divoká zvěř se zde však potuluje a vypadá to, že jí záření nic nedělá.

V pustinách města se vyskytují vlci a koně. Evoluční bioložka a ekotoxikoložka Cara Love zkoumala, jak zde černobylští vlci přežívají navzdory vystavení radioaktivním částicím. Informovala o tom stanice Sky News.

Love společně s výzkumníky ze zakázané zóny, která je velká 2600 kilometrů čtverečních, nasadila vlkům obojky, jež sledují jejich pohyb a zároveň měří radiaci. Díky tomu mají vědci v reálném čase přístup k informacím o tom, kde vlci jsou a jak velkému záření jsou v tu chvíli vystaveni. Zároveň zvířatům odebrali vzorky krve, aby pochopili, jak jejich těla reagují na rakovinotvorné záření.

Černobyľ Ukrajina
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Bylo zjištěno, že vlci jsou každý den vystaveni více než šestinásobnému množství radiace, než jaké je pro člověka vyhodnoceno jako bezpečné. Pomocí výsledků Love identifikovala specifické části genetické informace zvířat, které se zdají být odolné vůči zvýšenému riziku rakoviny.

Během dlouhého období života vlků ve vyloučené černobylské zóně došlo k úpravě (mutaci) jejich genetické informace a úpravě jejich imunitního systému. Ten je tak odolnější proti vzniku rakoviny. Podle vědkyně se podobá například člověku, který prochází léčebným ozařováním, je však ještě silnější.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Díky těmto zjištěním by mohli vědci a vědkyně najít způsob, jak například zvýšit šanci na přežití lidem s tímto onemocněním nebo jak je před ním lépe ochránit. Probíhající válka na Ukrajině však momentálně další zkoumání znemožňuje.

Domů
Sdílet
Diskuse