Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. února 2024 13:27
Čas čtení 1:10

Evropská letecká společnost chce znát váhu cestujících. Lidé se mají před odletem zvážit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Společnost za spolupráci rozdává i malé dárky. ​

Finský přepravce Finnair požádal cestující, aby se před nástupem na let dobrovolně zvážili. Je to součást nového výzkumu pro lepší určení hmotnosti letadla před startem.


Finnair v prohlášení poznamenal, že výpočty letové bilance vyžadují, aby letecké společnosti znaly „hmotnost samotného letadla, hmotnost paliva, zapsaného zavazadla a dalšího nákladu včetně potravin, vodních nádrží a samozřejmě zákazníků“.


Letecké společnosti mohou při určení hmotnosti použít oficiální údaje Evropského úřadu pro bezpečnost letectví nebo provést vlastní standardní měření, uvedla viceprezidentka Finnair pro komunikaci Päivyt Tallqvist.

Cestující vážili už i v minulosti

Společnost Finnair si vybrala druhou možnost a připomněla, že bezpečnostní orgány vyžadují, aby byl průzkum prováděn každých pět let. Finský národní dopravce naposledy vážil cestující v roce 2018.


Finnair proto tento týden požádal cestující, aby dobrovolně a anonymně vstupovali na váhu s příručním zavazadlem na letišti v Helsinkách. Dobrovolná vážení se uskuteční v únoru, v dubnu a květnu, uvedla společnost.

letisko , let , cestujúci
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Cestující za svou hmotnost nebudou „penalizováni“

„Budeme potřebovat údaje za zimní i za letní sezónu. V zimní sezóně mají lidé obvykle těžší oblečení, což má vliv na hmotnost,“ řekla Tallqvist.


Dodala, že cestující na evropských ani dálkových letech nebudou „penalizováni za svou hmotnost, přičemž údaje budou diskrétní a nebudou žádným způsobem propojeny s osobními údaji zákazníka“.

Pokud se cestující zapojí, čeká na ně dárek

Dosud se do průzkumu zapojilo asi 800 lidí a ti, kteří souhlasí s účastí, dostanou malý dárek – reflexní visačku na zavazadla, řekla Tallqvist.


Údaje o hmotnosti budou odeslány finské dopravní a komunikační agentuře a použijí se na vyvážení letadel a výpočty nákladu v období od roku 2025 do roku 2030.


„Doufáme, že i tentokrát budeme mít dobrý vzorek dobrovolníků, abychom mohli získat co nejpřesnější informace pro důležité výpočty,“ uvedl Finnair. Loni v červnu i novozélandská národní letecká společnost vážila cestující před nástupem na palubu.

Domů
Sdílet
Diskuse