Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
11. února 2024 18:03
Čas čtení 0:50

Podle Ukrajiny používají ruští vojáci Starlink, satelitní internet Elona Muska. Zveřejnili údajný důkaz ​

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

HUR zveřejnila na sociální síti Telegram audiozáznam, který podle ní zachycuje dva ruské vojáky, jak si povídají o zřízení nových internetových terminálů na východě Ukrajiny. ​

Rusko prý používá v okupovaných oblastech Ukrajiny satelitní internet Starlink amerického podnikatele Elona Muska. V neděli to oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR, která jako důkaz zveřejnila zachycený rozhovor dvou ruských vojáků. V něm spolu mají mluvit o zřízení nových internetových terminálů na východě okupované Ukrajiny.


Ředitelství HUR neposkytlo bližší informace o odhadovaném rozsahu používání Starlinku ani o tom, jak se Rusové k terminálům dostali. Mluvčí rozvědky Andrij Jusov však v sobotu pro ukrajinská média uvedl, že používání Starlinku ruskými vojáky začíná být systematické.


Společnost SpaceX, která terminály Starlinku provozuje, minulý týden na platformě X uvedla, že s ruskou vládou a její armádou nespolupracuje a že její služby v Rusku nefungují.

Elon Musk
Zdroj: Getty Images/J. Emilio Flores/Corbis

Elon Musk už několikrát rozhněval Kyjev

Systémy Starlink jsou od začátku ruské invaze důležité pro ukrajinskou komunikaci na bojišti. Americký miliardář Elon Musk, který vlastní společnost SpaceX, však již několikrát svými prohlášeními rozzlobil během války Kyjev. Tento podnikatel totiž obhajuje snížení objemu vojenské pomoci USA a NATO pro Ukrajinu a naléhá na vyřešení válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou prostřednictvím jednání.


Loni navíc Musk čelil obvinění, že přikázal vypnout Starlink podél pobřeží poloostrova Krym, aby v roce 2022 narušil ukrajinský útok na ruskou námořní flotilu. Musk to popřel tím, že to udělat nemohl, protože Starlink ve zmíněných oblastech zapnut ani nebyl.

Domů
Sdílet
Diskuse