Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
16. února 2024 7:20
Čas čtení 0:44

Pražské nádraží čeká proměna. Na jeho místě vzniknou byty i kanceláře

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražské nádraží čeká proměna. Na jeho místě vzniknou byty i kanceláře
Zdroj: Wikimedia Commons/VitVit/volně k užití

Dlouhodobě chátrající nádraží Vyšehrad má nového majitele. Ten budovu plánuje kompletně zrekonstruovat, vzniknout by měl prostor pro obchody i byty.

Objekt koupila firma Karlin Port Estate, minulí majitelé ve svých plánech často narazili na problémy s památkovou ochranou. Současný vlastník má údajně proměnu s památkáři již předjednanou, plány na rekonstrukci připravil ateliér Archina Design.

15. února 2024 11:29 Čas čtení 0:25 Výrobce automobilových dílů propustí tisíce lidí. Továrny má i u nás Výrobce automobilových dílů propustí tisíce lidí. Továrny má i u nás

Před budovou by měla vzniknout promenáda a v dolním patře především prostory pro obchody. Ve vyšších patrech se pak počítá s novými byty. V místech s nedostatkem světla pak bude možnost vybudovat kanceláře a ateliéry. Počítá se se zhruba 170 malými byty a ateliéry o ploše od 20 do 43 metrů čtverečních.

vyšehradvyšehradvyšehrad
Zobrazit galerii
(3)

Nejde jen o přestavbu nádraží, okolo budovy by měly vzniknout i novostavby, se kterými by nová budova měla být propojena. Počítá se s projektem takzvaných mikrobytů, ten obyvatelům nabídne spoustu služeb, jako jsou sdílené místnosti ve formě prádelny, tělocvičny nebo společenské místnosti. V podzemní části projekt počítá s garážemi.

Nádraží je momentálně ve velmi špatném stavu, architekt projektu Ivo Nahálka uvedl, že počítá se zahájením záchranných prací. Nádraží se již déle propadala střecha a kvůli bezpečnosti byl uzavřen i přilehlý chodník. Podle zakladatele a managing partnera Karlin Port Real Estate Milorada Miška Miškoviče by projekt měl vyjít asi na 700 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse