Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Barbora Fábryová
24. února 2024 14:34
Čas čtení 0:51

VIDEO: Američanka ruského původu darovala 50 dolarů Ukrajině. Zatkli ji za vlastizradu, hrozí jí drakonický trest

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Američanka ruského původu darovala 50 dolarů Ukrajině. Zatkli ji za vlastizradu, hrozí jí drakonický trest
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Zatkli ji, když do Ruska přijela navštívit rodinu.

Rusko obvinilo 33letou Američanku ruského původu Xenii Karelinu z vlastizrady. Důvodem je to, že darovala 51 dolarů ukrajinské charitě. Podle ruských úřadů žena ohrozila bezpečnost země, informuje CNN.

Ženu zadrželi během návštěvy rodiny v Jekatěrinburgu. Zadrželi jí mobilní telefon a propustili ji. Za tři týdny jí úřady oznámily, že je všechno v pořádku a může si pro telefon přijít a opustit zemi. Od té doby se už nikomu z rodiny neozvala.

Ruská Federální bezpečnostní služba tvrdí, že žena spáchala vlastizradu tím, že poskytla finanční pomoc cizímu státu při aktivitách namířených proti bezpečnosti Ruska. Média zveřejnila záběry, jak ji přivádějí k soudu. Hrozí jí až 20 let za mřížemi. Soud však případ odročil, protože Karelina nedostala žádného právníka. Podle jejího přítele se žádný z ruských právníků do případu nechce pustit.

Rusové vězní několik Američanů

Rusko vězní kromě této ženy i dva americké novináře. Evanu Gershkovichovi prodloužili vyšetřovací vazbu do 30. března. Novinář deníku The Wall Street Journal byl zatčen ještě v březnu 2023 za špionáž, kterou popírá. Také mu hrozí trest 20 let.



Domů
Sdílet
Diskuse