Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
5. března 2024 11:24
Čas čtení 0:58

Ženy jako by neexistovaly. Developer se v Praze chystá pojmenovat nové ulice výhradně po mužích

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ženy jako by neexistovaly. Developer se v Praze chystá pojmenovat nové ulice výhradně po mužích
Zdroj: Svoboda & Williams

Developerská firma Sekyra Group, a. s., předložila radě městské části Praha 8 návrh na pojmenování 19 nových ulic a parků v nově budované čtvrti Rohan City v Karlíně. Všechny názvy však obsahují pouze mužská jména.

Všechna nová pojmenování pocházejí z oboru filozofie. V nové čtvrti tak najdeme ulici Kantovu, Hegelovu, Wittgensteinovu či Lockův nebo Rawlsův park. Návrh názvů byl vytvořen na základě spolupráce developera, místopisné komise a městské části. 

Na návrh upozornil na X pražský radní pro majetek a transparentnost Adam Zábranský (Piráti), podle něhož je samotná myšlenka pojmenování po filozofech sympatická. Návrh však podle svých slov nepodpořil, protože na seznamu nefiguruje ani jedna významná žena. 

„Vím, že známých filozofů je mnohem více než známých filozofek, ale i mě – nevzdělance v oboru – hned z fleku napadla třeba Hannah Arendt, která by si určitě po sobě pojmenovanou ulici zasloužila,“ uvedl Zábranský s tím, že postoj městské části se možná nakonec změní, neboť radnice již obdržela signál, že by při pojmenování nových ulic mohla myslet také na ženy. 

16. listopadu 2023 17:06 Čas čtení 0:55 Tip na knihu: Vychází „bible o Karlíně“. Z pražské čtvrti kdysi vyplul parník, dnes je rájem bister a officů Tip na knihu: Vychází „bible o Karlíně“. Z pražské čtvrti kdysi vyplul parník, dnes je rájem bister a officů

Na Smíchově se žen nebojí

Karlínský návrh ostře kontrastuje s jinou nově budovanou čtvrtí – Smíchov City. Tamní ulice plánuje městská část Praha 5 pojmenovat z většiny po významných ženách, jejichž jména nese podle serveru Novinky.cz pouhých pět procent pražských ulic. Chybět mezi nimi nebude bývalá americká ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albright či mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková. 

Domů
Sdílet
Diskuse