Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eva Thonhauserová TASR
31. března 2024 12:30
Čas čtení 1:00

Němci na dnešní večer chystají mohutné a bujaré oslavy. Budou oslavovat legalizaci marihuany, ale mnozí s tím nesouhlasí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Od 1. dubna mohou mít dospělí v Německu u sebe maximálně 25 gramů marihuany, doma 50 gramů nebo tři rostliny.

Marihuana bude v Německu legální od 1. dubna. Němci se chystají přivítat nový, dlouho slibovaný zákon, který přinesla vláda Olafa Scholze. Hromadné kouření marihuany je naplánováno na dnešní půlnoc v Berlíně, Lipsku, Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších čtyřech městech. Zákon se mnohým nelíbí a mnozí jsou naopak nadšeni.

„Regulace je skutečným milníkem v moderním přístupu k drogám, který posiluje prevenci a chrání zdraví, děti a mladé lidi,“ uvedla vládní koalice. Dekriminalizace marihuany umožní dospělým pěstovat a držet malé množství marihuany pro vlastní potřebu.

Dospělí budou moci mít u sebe maximálně 25 gramů, doma 50 gramů nebo tři rostliny. Marihuana se bude prodávat v klubech s řádně registrovanými členy.

marihuana weed
Zdroj: Flickr/Elsa Olofsson/volně k užití

Reakce lidí

„To, že je návrh zákona kritizován z obou stran, je pro nás dobrý signál, protože kdybychom byli liberálnější, jako například Nizozemci nebo některé americké země, vedlo by to k větší spotřebě. A to my nechceme. Chceme mít spotřebu pod kontrolou,“ byla slova německého ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha.

2. dubna 2024 11:00 Čas čtení 7:29 Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce

Podle německého ministerstva zdravotnictví bude zákon nástrojem boje proti černému trhu, omezení drogové kriminality, výrazného omezení distribuce nekvalitních nebo jedovatých látek a snížení počtu uživatelů drog.

Negativní názory

Proti novému zákonu se staví někteří lékaři, ale také policisté. Dětským psychologům se nelíbí, že marihuanu budou moci užívat osmnáctiletí, jejichž mozek se teprve vyvíjí. Odborníci se obávají dopadu na mladistvé.

Policii se zase nelíbí, že dotyčný zákon může sloužit jako signál pro spotřebitele, že je normální užívat marihuanu. Policie rovněž poukazuje na skutečnost, že nemá kapacity na kontrolu dodržování zákona. Tvrdí, že po zavedení zákona zavládne chaos.

Domů
Sdílet
Diskuse