Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
8. května 2024 16:31
Čas čtení 0:52

Revoluční změna v placení! V celé eurozóně by měl fungovat nový systém

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Revoluční změna v placení! V celé eurozóně by měl fungovat nový systém
Zdroj: Freepik/@ drobotdean/volně k užití

Na obzoru je tzv. digitální euro, v současné době je však pouze v přípravné fázi a jeho zavedení je tak zatím v nedohlednu.

Evropská centrální banka zahajuje nový projekt digitálního eura. To by mělo fungovat stejně jako hotovost, a být tedy vždy k dispozici, i mimo signál nebo dosah platebních terminálů. Stačit by měl mobilní telefon.

Svoboda, soukromí a výhody

Digitální forma hotovosti by měla být dostupná ve všech koutech eurozóny. Hlavní výhodou bude dostupnost peněz offline, stejně jako hotovost v peněžence. Vše bude probíhat okamžitě, jako kdyby člověk vytáhl hotovost z peněženky. To podle slov šéfa Národní banky Slovenska Dušana Jurčáka poskytne větší svobodu. „Vše bude bezpečné a důkladně chráněné, včetně soukromí jednotlivých uživatelů,“ prozradil v rozhovoru.

8. května 2024 14:03 Čas čtení 0:39 VIDEO: Strašidelný zákrok v NHL. Český útočník těsně unikl neštěstí VIDEO: Strašidelný zákrok v NHL. Český útočník těsně unikl neštěstí

Za hlavní výhody digitálního eura odborník označil:

– povinné přijímání v zemích eurozóny (s výjimkami, které musí být schváleny legislativou),
– bezplatné používání,
– dostupnost,
– možnost měnu používat i offline,
– vysokou úroveň soukromí,
– okamžité zaúčtování,
– inkluzivnost, přístup k digitálnímu euru budou mít všichni bez výjimek.

Koncem loňského roku zahájila Evropská centrální banka přípravnou fázi na zavedení digitálního eura. Podle plánu má do dvou let připravit a schválit potřebnou legislativu, pravidla fungování, přípravu infrastruktury a výběr poskytovatelů. Na konci tohoto období bude rozhodnuto, zda a kdy projekt přejde do závěrečné fáze. Zavedení digitálního eura je tedy prozatím v nedohlednu, už teď ale zní, že lidem ulehčí v mnoha ohledech život. A snad vyhlídky na digitální euro pomůžou urychlit proces přechodu na jednotnou evropskou měnu i v České republice.

Domů
Sdílet
Diskuse