Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
30. května 2024 v 18:10
Čas čtení 1:00

Objevily se nové informace o útoku z 11. září. Kdo měl podporovat teroristy?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Objevily se nové informace o útoku z 11. září. Kdo měl podporovat teroristy?
Zdroj: Getty Images/Mario Tama/Staff

Nově zveřejněné dokumenty poukazují na větší zapojení Saúdské Arábie do teroristických útoků 11. září 2001. Teroristům při plánování pomáhala saúdská královská rodina.

Událost od počátku provázela skepse části veřejnosti a vždy existovaly pochybnosti o tom, jaké procento informací je doopravdy známo. Oficiální verze mluví o 19 únoscích, kteří přechytračili všechny tajné služby v zemi a bez vnější pomoci zosnovali útok. Na Instagramu o tom informuje web Voxpot.cz.

30. května 2024 v 14:10 Čas čtení 0:24 Tohle byla nejoblíbenější křestní jména v roce 2023 Tohle byla nejoblíbenější křestní jména v roce 2023

Není tedy divu, že se brzy začaly šířit mnohé konspirační teorie. Jedna z nich hovořila o tom, že byl do útoku zapojen saúdský režim. Většina únosců byli Saúdští Arabové a podle jedné z teorií jim saúdská královská rodina měla poskytnout pomoc s plánováním, a dokonce i finance.

Výsledky více než dvacetiletého procesu nyní naznačují, že by Saúdská Arábie mohla být do útoku opravdu zapojena větší mírou, než bylo dodnes známo.

Vyšetřování začalo hned poté, co na konci roku 2002 společná vyšetřovací komise obou komor Kongresu vydala zprávu o činnosti amerických tajných služeb během 11. září. Report obsahoval několik začerněných pasáží. Žádosti celé řady politiků o jejich odtajnění však vždy proběhly neúspěšně.

30. května 2024 v 10:30 Čas čtení 1:27 Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat? Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat?

Podařilo se to až během vlády Baracka Obamy. Z informací v textu vyplývá, že saúdský režim hrál v přípravách útoku větší roli, než bylo dosud přiznáváno. Senátor za Floridu Bob Graham, který v době vypracování zprávy předsedal senátnímu zpravodajskému výboru, v prohlášení uvedl, že existují důkazy o podpoře teroristů ze strany saúdské vlády.

Kongres na to konto schválil nový zákon, díky kterému mohly rodiny pozůstalých obětí hromadně začít žalovat Království Saúdské Arábie za spoluvinu na útocích. Nejnověji zveřejněné dokumenty z letošního roku opět teorie o zapojení saúdského režimu posilují.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Voxpot (@voxpot_reporters)

Domů
Sdílet
Diskuse