Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. června 2024 v 15:33
Čas čtení 0:49

Léto v Chorvatsku: Na co si dát pozor při cestě autem?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Léto v Chorvatsku: Na co si dát pozor při cestě autem?
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Lidé, kteří se v létě chystají jet na dovolenou k Jadranu autem, se musí připravit na několik novinek, které je po cestě čekají.

Jak uvádí server Novinky.cz, po celém Chorvatsku se letos objevily desítky nových radarů s kamerami. Tyto přístroje umí kromě překročení povolené rychlosti rozeznat také nezapnuté bezpečnostní pásy, jízdu s mobilem v ruce či platnost technické kontroly na základě poznávací značky. Podle Novinek se chorvatští policisté letos na řidiče zaměřují také pomocí ručních měřicích přístrojů. 

31. května 2024 v 7:31 Čas čtení 1:33 Letos k moři do Chorvatska? Tady je přehled nejdůležitějších informací Letos k moři do Chorvatska? Tady je přehled nejdůležitějších informací

Pro řidiče mladší 24 let v zemi platí přísnější pravidla ohledně tolerance alkoholu a nejvyšší povolené rychlosti, která je v tomto případě o deset kilometrů v hodině nižší. Při průjezdu Rakouskem je nutné dát si větší pozor na hraniční kontroly dokladů, jejichž cílem je odhalit nelegální migranty. Tyto kontroly mohou způsobit mírné zdržení. 

Nové dálniční známky 

Letošní novinkou je také zavedení jednodenních dálničních známek, které je možné zakoupit v Rakousku a Maďarsku. Při delších cestách se vyplatí zakoupit například desetidenní známku, ve Slovinsku je k dispozici také sedmidenní známka. Nejlevněji jsou dálniční kupony k dostání na oficiálních webech, v jiných případech může být jejich pořízení velmi nákladné. 

6. května 2024 v 11:26 Čas čtení 1:47 Tohle je pět nedoceněných nápadů na letní cestování po Evropě Tohle je pět nedoceněných nápadů na letní cestování po Evropě

Pro vstup do Chorvatska je nutné mít u sebe platný cestovní doklad nebo průkaz totožnosti. U řidičů platí povinnost cestovat s platným řidičským průkazem, technickým průkazem od motorového vozidla a zelenou kartou. Při cestování zapůjčeným vozidlem se doporučuje mít při sobě písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla. 

Domů
Sdílet
Diskuse