Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
31. května 2024 v 7:31
Čas čtení 1:33

Letos k moři do Chorvatska? Tady je přehled nejdůležitějších informací

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Povinné doklady a výbava, poplatky na dálnicích, alkohol za volantem i pokuta za chození v plavkách. Vše, co potřebuješ vědět, než vyrazíš na cestu.

Na rozdíl od cest po republice je při výjezdu do zahraničí nutné vzít si s sebou doklady, jako jsou občanský a řidičský průkaz, zelená karta, doklad o pojištění i malý technický průkaz. Dětem je potřeba sbalit cestovní pas a domácím mazlíčkům evropský petpas.

30. května 2024 v 12:10 Čas čtení 1:17 Americký miliardář se plánuje vydat k Titanicu. Neděsí ho ani loňská tragédie Americký miliardář se plánuje vydat k Titanicu. Neděsí ho ani loňská tragédie

Poplatky

Co se týče dálničních poplatků při průjezdu Rakouskem, sousedé letos nově nabízí jednodenní známku za 8,60 eura (zhruba 212 korun). Další možností je desetidenní známka za 11,50 eura (284 korun) a dvouměsíční za 28,90 eura (715 korun). Lze ji koupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích nebo online, ideální je využít web Asfinag.at. Kromě známky se na vybraných úsecích hlavně v alpských tunelech platí další poplatky, takzvané úsekové mýto. Platí se u mýtných bran hotově nebo kartou, případně online na stejném webu jako dálniční známka. Dálnice zdarma nemají na rozdíl od Česka ani elektromobily.

„V Chorvatsku se vůbec nekupují dálniční známky. Na dálnicích se tu platí mýtné, jehož výše se během letní sezóny, tedy od začátku června do konce září, navyšuje o deset procent. Poplatky se vybírají u mýtných bran a v různých výších platí pro řidiče motorek, osobních aut, karavanů i vozidel nad 3,5 tuny. Systém funguje jednoduše tak, že při nájezdu na dálnici si odeberete lístek a při sjezdu zaplatíte příslušnou částku. U osobních vozů je to přibližně 6 eur na 100 kilometrů dálnice, přesnou výši poplatku pak najdete na oficiálních stránkách chorvatských dálnic. Mýtné lze platit hotově nebo kartou,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

30. května 2024 v 15:19 Čas čtení 0:43 Nebezpečná hřiště a sportoviště? Podle průzkumu mohou jejich povrchy uvolnit toxické látky Nebezpečná hřiště a sportoviště? Podle průzkumu mohou jejich povrchy uvolnit toxické látky

Pravidla pro řidiče

V Chorvatsku zároveň v letním období není povinné denní svícení. Pravidlo platí pouze pro motocykly. Na rozdíl od ČR zde také platí tolerance na alkohol za volantem. Povolená hodnota je 0,5 promile, neplatí ale pro všechny. Výjimku mají profesionální řidiči, řidiči mladší 24 let a řidiči vozidel nad 3,5 tuny. V případě překročení tolerovaného množství platí přísné postihy.

Důležitá je také povinná výbava, v Chorvatsku je nutné s sebou vozit reflexní vestu pro řidiče (ve Slovinsku a na Slovensku je povinná také vesta pro ostatní pasažéry), výstražný trojúhelník a autolékárničku.

Chorvatskou měnou se v loňském roce stalo euro, na celém území platí přísný zákaz nocování ve volné přírodě a platí zde nový zákon o obecním pořádku, dle kterého má policie právo pokutovat sumou 150 eur (3 700 korun) každého, kdo požívá alkohol na veřejnosti nebo se pohybuje mimo pláž jen v plavkách či ve spodním prádle.

Domů
Sdílet
Diskuse