Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
23. června 2024 v 14:08
Čas čtení 0:33

Vědci objevili nový druh ryby, pojmenovali ji podle známé postavy z Pána prstenů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědci objevili nový druh ryby, pojmenovali ji podle známé postavy z Pána prstenů
Zdroj: New Line Cinema

Rybu ze skupiny „pacu“ příbuznou s piraňami našli v Amazonce.

I přes její příbuznost s masožravým druhem ryb se nově objevený druh živí pouze rostlinnou stravou. Podle vědců tak má příznivý vliv na ekosystém v oblasti Amazonie, jelikož se podílí na rozptylu semen. Pomáhá rozšiřovat floru a omezovat choroby šířené v přeplněných lesích, informuje CNN Prima NEWS.

23. června 2024 v 11:18 Čas čtení 0:34 FOTO: Tohle je nejošklivější pes světa, majitelka dostala odměnu 100 tisíc FOTO: Tohle je nejošklivější pes světa, majitelka dostala odměnu 100 tisíc

Ryba Myloplus sauron je specifická také vzhledem. Její chrup svým uspořádáním připomíná ten lidský. Specifický je i černý pruh na jejím boku, podle něhož také dostala své jméno. Jejím objevitelům totiž připomínal Sauronovo oko ze slavné série Pán prstenů spisovatele J. R. R. Tolkiena. 

„Já a spoluautoři jsme si mysleli, že takový název by byl pěkný nápad,“ uvedla spoluautorka studie Victória Pereira.

Domů
Sdílet
Diskuse