Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
20. července 2024 v 16:10
Čas čtení 0:48

Viktor Orbán konspiruje o atentátech na Trumpa a Fica. Tvrdí, že je chtěli zabít, protože bojují za mír

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Viktor Orbán konspiruje o atentátech na Trumpa a Fica. Tvrdí, že je chtěli zabít, protože bojují za mír
Zdroj: TASR/AP

Na vině jsou prý jejich protiválečné názory.

  • Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek vyjádřil přesvědčení, že na exprezidenta USA Donalda Trumpa i slovenského premiéra Roberta Fica byly spáchány atentáty kvůli jejich „protiválečným názorům“.
  • Orbán tvrdí, že „proválečné síly“ jsou natolik rozrušené, napjaté, podporované a organizované, že se snaží odstranit mírumilovné síly z politické scény.
  • Podle Orbána Trump atentát přežil, protože „Bůh s ním má plány“, jak přinést mír na Ukrajinu, která již více než dva roky čelí ruské vojenské agresi.
20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy

Proč je to zajímavé: Přestože stále probíhá vyšetřování atentátů, Viktor Orbán přišel s teorií, pro kterou nepředložil žádné důkazy. Jeho prohlášení může ještě více polarizovat společnost, která je zahlcena dezinformacemi o válce na Ukrajině.

Citát: „Všechny tyto útoky jsou namířeny na protiválečné politiky, kteří jsou za mír,“ řekl Orbán v pravidelném rozhovoru pro státní rozhlas Kossuth Rádio.


Širší kontext: Orbán se při svých nedávných zahraničních cestách, které sám označil za „mírové mise“, setkal kromě lídrů Ukrajiny, Ruska a Číny také s Trumpem v jeho floridském sídle Mar-a-Lago. Tyto zahraniční cesty se uskutečnily jen několik dní poté, co Maďarsko převzalo rotující předsednictví Rady Evropské unie.

Vedoucí představitelé EU Orbánovy cesty odsoudili s tím, že nejedná jménem evropské sedmadvacítky, ale pouze za Maďarsko. Několik členských států rovněž oznámilo bojkot neformálních zasedání Rady pořádaných Maďarskem.

Domů
Sdílet
Diskuse