Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
27. července 2024 v 13:07
Čas čtení 0:39

Převratný objev: NASA možná na Marsu našla známky dávného života

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Převratný objev: NASA možná na Marsu našla známky dávného života
Zdroj: NASA

Kus horniny, který by mohl obsahovat zkamenělé mikroby, našlo robotické vozítko Perseverance. Nyní ho musí ještě řádně prozkoumat.

„Cheyava Falls (jak byl kus horniny nazván pozn. redakce) je nejzáhadnější, nejsložitější a potenciálně nejdůležitější horninou, kterou Perseverance dosud zkoumala,“ uvedl dle serveru iDnes Ken Farley z Kalifornského technologického institutu v Pasadeně.

27. července 2024 v 12:20 Čas čtení 0:30 VÝSTRAHA: Na Česko se valí vlna veder. Bude až 35 stupňů VÝSTRAHA: Na Česko se valí vlna veder. Bude až 35 stupňů

Vzorek horniny má tvar hrotu šípu a je protkán bílými žilkami síranu vápenatého, dle Národního ústavu pro letectví a vesmír (NASA) to znamená, že skálou kdysi protékala voda. Zároveň se mezi žilkami nachází i molekuly na bázi uhlíku, které jsou považovány za stavební kameny života. Mohou však vznikat i jinými, než biologickými procesy.

To, zda jsou nalezené vzorky opravdu důkazem dávného mikrobiálního života na Marsu, musí být analyzovány v laboratoři na Zemi. Zpět by je měla NASA přivézt v rámci mise plánované v příští dekádě.

Domů
Sdílet
Diskuse