Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. srpna 2024 v 16:26
Čas čtení 0:48

Miss Jihoafrické republiky se poprvé v historii stala neslyšící žena

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Mia le Roux se stala první neslyšící ženou, která byla korunována Miss Jihoafrické republiky. Jedna z finalistek během soutěže odstoupila, protože byla napadena kvůli svému nigerijskému původu.

Jak informuje BBC, ve své děkovné řeči Mia le Roux uvedla, že doufá, že její vítězství pomůže těm, kteří se cítí vyloučeni ze společnosti, dosáhnout svých snů, stejně jako jich dosáhla ona. „Jsem hrdá jihoafrická neslyšící žena a vím, jaké to je být vyloučená ze společnosti. Teď už vím, že jsem byla na tuto planetu poslána, abych překonávala hranice, a to se mi dnes večer podařilo,“ řekla.

11. srpna 2024 v 8:00 Čas čtení 5:25 Jel jsem na dovolenou do Říma. Čekal mě škorpion v pokoji, spousta bezdomovců a arogantní řidiči všude Jel jsem na dovolenou do Říma. Čekal mě škorpion v pokoji, spousta bezdomovců a arogantní řidiči všude

Osmadvacetileté vítězce byla v prvním roce jejího života diagnostikována hluboká ztráta sluchu, nyní má kochleární implantát, který jí pomáhá vnímat zvuk. Sdělila, že první slova řekla až po dvou letech logopedické terapie.

Afrofobie na Miss?

Soutěž provázela kontroverze, která vyústila k odchodu jedné ze soutěžících. Matka 23leté studentky práv Chidimmy Adetshiny byla obviněna z toho, že ukradla identitu jedné jihoafrické ženy. 

11. srpna 2024 v 13:00 Čas čtení 0:12 Porsche Boy: Nechci si na nic hrát. Snažím se vyhnout dospěláckému myšlení Porsche Boy: Nechci si na nic hrát. Snažím se vyhnout dospěláckému myšlení

Adetshina se narodila v Jihoafrické republice nigerijskému otci a matce mozambického původu. Několik týdnů byla středem pozornosti na sociálních sítích, kde mnoho lidí, včetně ministra vlády, zpochybňovalo její právo reprezentovat zemi.

Uvedla, že se stala obětí „nenávisti černých proti černým“, čímž poukázala na zvláštní druh xenofobie v Jihoafrické republice známý jako „afrofobie“, který je namířen proti lidem z jiných afrických zemí.

Domů
Sdílet
Diskuse