Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
26. srpna 2024 v 15:19
Čas čtení 0:48

Uber zaplatí pokutu 7,3 miliard korun. Nechránil citlivá data o řidičích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Uber zaplatí pokutu 7,3 miliard korun. Nechránil citlivá data o řidičích
Zdroj: Unsplah/Tingey Injury Law Firm

Společnost Uber dostala v Nizozemsku pokutu ve výši 290 milionů eur, což je přibližně 7,3 miliardy korun. V rozporu s GDPR posílala nezabezpečené osobní údaje svých řidičů do Spojených států.

Nizozemský úřad pro ochranu osobních údajů zjistil, že Uber shromažďoval mimo jiné citlivé informace o řidičích z Evropy a uchovával je na serverech v USA. Jednalo se o údaje o bankovních účtech, řidičských průkazech, ale i záznamy o poloze řidičů, jejich fotografie, doklady totožnosti a u některých i trestní rejstříky a zdravotní zprávy. Uber předával tyto informace do sídla společnosti v USA, aniž by použil přenosové zabezpečení. Ochrana osobních údajů tak nebyla dostatečná.

Nizozemský úřad zahájil vyšetřování poté, co si více než 170 francouzských řidičů na nebezpečné zacházení s informacemi stěžovalo. Francouzský národní regulátor ochrany dat kontaktoval proto svůj holandský protějšek. Společnost Uber má totiž svou hlavní evropskou centrálu právě v Nizozemsku.

Třetí pokuta pro Uber

26. srpna 2024 v 12:00 Čas čtení 0:51 Hackeři ovládli instagramový účet McDonaldu. Vydělali na tom 15 milionů Hackeři ovládli instagramový účet McDonaldu. Vydělali na tom 15 milionů

Za své pochybení musí Uber zaplatit pokutu ve výši 290 milionů eur. Ta se vypočítává z celosvětového ročního obratu podniku. Jedná se o třetí pokutu, kterou Nizozemský úřad pro ochranu osobních údajů této online taxislužbě udělil.

Společnost se ale proti sankci ohradila. „Toto chybné rozhodnutí a mimořádná pokuta jsou zcela neoprávněné. Proces přeshraničního přenosu dat Uberu byl v souladu s GDPR během tříletého období obrovské nejistoty mezi EU a USA. Odvoláme se a zůstáváme přesvědčeni, že zdravý rozum zvítězí,“ řekl mluvčí Uberu Caspar Nixon pro Reuters.

24. srpna 2024 v 11:01 Čas čtení 4:36 První dojmy z hraní World of Warcraft: The War Within. Po delší době je hlavním tahákem zase příběh První dojmy z hraní World of Warcraft: The War Within. Po delší době je hlavním tahákem zase příběh
Domů
Sdílet
Diskuse