Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
26. srpna 2024 v 12:00
Čas čtení 0:51

Hackeři ovládli instagramový účet McDonaldu. Vydělali na tom 15 milionů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hackeři ovládli instagramový účet McDonaldu. Vydělali na tom 15 milionů
Zdroj: McDonald's

Hackeři se zmocnili oficiálního instagramového účtu fastfoodového řetězce McDonald's. Použili jej k takzvanému kryptografickému podvodu, který jim vydělal 700 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 15 milionů korun.

Hackeři, kteří získali kontrolu nad instagramovým účtem fastfoodového giganta zveřejnili příspěvek, který prohlašoval, že McDonald's rozdává kryptoměnu zdarma. Popisek ale obsahoval odkaz na phishingovou webovou stránku určenou ke krádeži přihlašovacích údajů uživatelů a uživatelek do jejich kryptoměnových peněženek.

Tisíce nic netušících uživatelů se staly obětí podvodu v domnění, že zpráva je pravá. S podvodníky sdíleli své osobní údaje i údaje o kryptoměnové peněžence, což je stálo nemalé finanční ztráty.

Po internetu koluje snímek obrazovky, který ukazuje i hacknutý popisek v biu McDonald's. Mělo se tam objevit: „Sorry, můj n**ga, právě jsi byl rag pulled.“ Popisek, který byl viditelný pro více než 5,1 milionu sledujících instagramového účtu McDonald's, obsahoval také emotikon indické vlajky.

Kryptoslovník Coinmate popisuje „rag pull“ jako: „Typ podvodu, který používá velmi intenzivní marketing na nově vytvořený token, aby jej co nejvíce lidí nakoupilo a tím vyhnalo cenu daného tokenu nahoru. Na té nejvyšší hodnotě se ho pak zakladatelé zbaví = prodají všechny své tokeny.“ K intenzivnímu marketingu podvodníkům posloužil právě velmi sledovaný účet fastfoodové franšízy.

16. srpna 2024 v 8:30 Čas čtení 1:48 Nová sběratelská kolekce skleniček od McDonald’s je v Česku. Co na nich najdeš? Nová sběratelská kolekce skleniček od McDonald’s je v Česku. Co na nich najdeš?

McDonald's v prohlášení uvedl, že si je „vědom ojedinělého incidentu, který ovlivnil jejich účty na sociálních sítích.“ Příspěvek stáhli a svým sledujícím se omluvili i za rasistický popisek.

Domů
Sdílet
Diskuse