Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
31. srpna 2024 v 8:57
Čas čtení 0:57

Finanční kontroloři by mohli získat pravomoce jako tajné služby. Chystaná novela budí emoce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Finanční kontroloři by mohli získat pravomoce jako tajné služby. Chystaná novela budí emoce
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Poslaneckou sněmovnou prošla novela, která zvýší pravomoci Finančního analytického úřadu (FAÚ). Kontroloři nově mohou falšovat svou identitu, využívat konspirační byty nebo kontrolovat hotovost převáženou v autě.

Nové pravomoci FAÚ by znamenaly, že při převážení více než 375 tisíc korun budou muset lidé na výzvu celníků sdělit původ peněz. Pokud nebudou mít dostatek důkazů, může dojít k zadržení hotovosti. Někteří odborníci krok kritizují:

„Při agresivní aplikaci zákona celnímu orgánu nebude stačit prokázat například vybrání peněz z bankovního účtu, ale bude vyžadovat důkazy o tom, kde se peníze na bankovním účtu vzaly.

S ohledem na to, že běžný občan není účetní jednotkou s povinností vést přesné záznamy o všech svých hospodářských operacích, může se velmi snadno při složitější struktuře příjmů navíc za mnohaleté období dostat do tzv. důkazní nouze,“ řekl pro CNN Prima News David Hubal, člen rady Unie daňových poplatníků.

30. srpna 2024 v 13:28 Čas čtení 0:40 Rytmus si nechal na zakázku vyrobit řetízek za 5 milionů s tisícem diamantů. Co na něj říkáš? Rytmus si nechal na zakázku vyrobit řetízek za 5 milionů s tisícem diamantů. Co na něj říkáš?

Dodal, že ruku v ruce s rozšiřováním kompetence státních orgánů by proto měla jít výchova úřednictva.

Kontroloři mohou používat falešnou identitu

Úředníci FAÚ budou nově také chráněni. Při kontrolách mohou využívat falešnou identitu či konspirační byty. Prostředky by měly posloužit jako ochrana při vyšetřování například teroristů. Krycí doklady by ale vždy měl schválit ministr financí.

29. srpna 2024 v 15:09 Čas čtení 1:35 Koukni, kde všude po Praze natáčeli Vránu. Ve filmu, který teď brázdí kina, uvidíš Novou scénu nebo Žižkov Koukni, kde všude po Praze natáčeli Vránu. Ve filmu, který teď brázdí kina, uvidíš Novou scénu nebo Žižkov

 Podle člena Komory daňových poradců Tomáše Hajdušky by se ale FAÚ takto svými pravomocemi dostal na úroveň tajných služeb: „Daňové delikty nebo praní špinavých peněz se staví na roveň hrdelních zločinů či teroristických aktů. Můžeme vést dlouhou debatu, zda je to dobře,“ říká.

Novela již prošla Poslaneckou sněmovnou a byla projednávána v Senátu, ale horní komora novelu poslancům vrátila zpět k projednání. Jestli se její znění před dalším hlasováním upraví, ještě není jasné.

Domů
Sdílet
Diskuse