Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Jakub Paulík
15. září 2024 v 15:11
Čas čtení 0:44

Polsko a Rakousko potvrdily první oběti povodní. Dolní Rakousko je oblastí katastrofy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polsko a Rakousko potvrdily první oběti povodní. Dolní Rakousko je oblastí katastrofy
Zdroj: AP Photo/Wojciech Strozyk

S počasím zápasí také v Polsku a Rakousku.

Povodně si v Polsku vyžádaly svou první oběť, potvrdil v neděli tamní premiér Donald Tusk. I při záplavách v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousko, kterou vyhlásili za oblast katastrofy, přišel v neděli o život během zásahu jeden z hasičů.


Tusk upřesnil, že k úmrtí člověka v důsledku počasí došlo v okrese Klodzko na jihozápadě země nedaleko hranic s Českou republikou, další podrobnosti však neuvedl.

15. září 2024 v 11:45 Čas čtení 0:50 PŘEDPOVĚĎ: Kdy v Česku přestane pršet? Podívej se, jaký bude příští týden PŘEDPOVĚĎ: Kdy v Česku přestane pršet? Podívej se, jaký bude příští týden
15. září 2024 v 10:06 Čas čtení 1:44 VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou
15. září 2024 v 9:34 Čas čtení 0:51 Rodina z Orlové musela utéct před vodou. Na střeše svého auta čekali na hasiče, kteří je přijeli zachránit na člunu Rodina z Orlové musela utéct před vodou. Na střeše svého auta čekali na hasiče, kteří je přijeli zachránit na člunu

Na mimořádném briefingu však polský premiér opětovně apeloval na obyvatele, aby výzvy úřadů k evakuaci brali vážně a včas se dostaly do bezpečí. „Situace je dramatická v mnoha oblastech,“ upozornil.


Povodňová situace se v Polsku v noci na neděli zhoršila. V ranních hodinách byla hladina řeky Nysa Klodzka na úrovni 6,65 metru, přičemž její průměrná úroveň vody je jeden metr. Ve městě Klodzko, které má 26 tisíc obyvatel, evakuovali zatím zhruba 1600 lidí a podle Tuska lze očekávat další evakuace.


V nejobtížněji postižených oblastech došlo k výpadkům elektřiny, vody i mobilních komunikačních sítí. Spolkovou zemi Dolní Rakousko, která obklopuje hlavní město Vídeň, byla prohlášena za oblast katastrofy v souvislosti s dramatickým vzestupem hladin více řek z důvodu neutuchajícího silného deště.

Zpět
Sdílet
Diskuse