Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
15. září 2024 v 10:06
Čas čtení 1:44

VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Pohroma v českých městech. Tisíce lidí opouští domovy, ulice jsou pod vodou
Zdroj: Sean Gallup/Getty Images

Hasiči v olomouckém kraji do nedělního rána evakuovali kvůli záplavám 1,9 tisíce lidí. Kritická situace panuje na Jesenicku, v Opavě, Českém Těšíně a Krnově.

Jeseník a okolní obce jsou odříznuté od světa

Město Jeseník i okolní obce na toku Bělé jsou zcela odříznuty od světa. „Momentálně řešíme pomoc od Armády ČR. Všechno je pod vodou. Nikam se nedostaneme. Voda bere i auta, problémy má těžká technika, hasiči už nemají šanci lidem, co teď žádají o evakuaci, pomoci. Kvůli počasí nemůže létat ani vrtulník. Obyvatelé, co tu možnost mají, se museli uchýlit do vyšších pater,“ řekla pro Novinky.cz jesenická starostka Zdeňka Blišťanová. Uvedla zároveň, že v místě stále prší a situace by se měla podle meteorologů zlepšovat až mezi 12. a 13. hodinou.

15. září 2024 v 9:34 Čas čtení 0:51 Rodina z Orlové musela utéct před vodou. Na střeše svého auta čekali na hasiče, kteří je přijeli zachránit na člunu Rodina z Orlové musela utéct před vodou. Na střeše svého auta čekali na hasiče, kteří je přijeli zachránit na člunu
14. září 2024 v 10:09 Čas čtení 0:54 Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně
13. září 2024 v 14:21 Čas čtení 0:29 V Chorvatsku se nad mořem objevilo tornádo. Češi natočili video V Chorvatsku se nad mořem objevilo tornádo. Češi natočili video

Jesenicko i ostatní obce jsou téměř bez spojení, potýkají se také s výpadkem elektřiny. Silnice i další přístupové cesty jsou zaplaveny. V některých místech jsou naplaveny až dva metry vody.

S kritickým stavem se potýká i Opava

Kvůli dosažení třetího povodňového stupně probíhá evakuace i na některých místech v Opavě. Vedení města ji nařídilo přibližně pro pět tisíc lidí. V neděli ráno se řeka Opava rozlila po Kateřinkách, největším městském sídlišti. Hasiči zde pomáhají s evakuací, a to převážně s obyvateli přízemí a prvních pater. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil nabádá lidi, aby nenechávali evakuaci na poslední chvíli. Město připravilo čtyři evakuační místa s dostatečnou kapacitou, v záloze mají případně i další objekty.

Řeka v Českém Těšíně stoupla nečekaně rychle

Evakuovat se musí i někteří obyvatelé Českého Těšína. Vyklizeno je centrum města a ulice Na Olšinkách. Lidé se mají odebrat do základní školy na ulici Slezská. Hladina řeky Olše zde stoupla nečekaně rychle. Zatímco v jednu hodinu ráno platil první povodňový stupeň, o hodinu později již odborníci hlásili třetí.

Evakuace probíhá i v Krnově

Krnovská radnice nařídila v neděli ráno evakuaci Dolního Kostelce a dalších třinácti ulic. Situace odpovídá katastrofálním povodním v roce 1997, hladina rozvodněné řeky ale ještě nedosáhla svého maxima. „Velká část města je pod vodou, zaplavené je už i centrum. Zatím je tma. Jaké škody voda napáchala, zjistíme, až se rozední. Nemáme hlášení o tom, že by se někdo zranil či o obětech,“ uvedla mluvčí města Dita Círová.

Domů
Sdílet
Diskuse