Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
včera 18. září 2024 v 11:15
Čas čtení 0:48

Mosad údajně zorganizoval brutální útok „pagery“ v Libanonu. Exploze zabily 9 lidí, 2750 utrpělo zranění

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Za koordinovanými výbuchy pagerů je údajně izraelská tajná služba Mosad.

Při úterních výbuších kapesních komunikačních zařízení, tzn. pagerů, v Libanonu zahynulo nejméně 9 osob a dalších téměř 2750 lidí utrpělo zranění, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotnictví. Mezi zraněnými je podle íránských agentur také íránský velvyslanec v Libanonu.

16. září 2024 v 13:30 Čas čtení 4:03 Nejděsivější nehoda v historii medicíny? Muž obdržel vyšší dávku radiace než likvidační jednotky v Černobylu Nejděsivější nehoda v historii medicíny? Muž obdržel vyšší dávku radiace než likvidační jednotky v Černobylu

Za koordinovanými výbuchy pagerů je údajně izraelská tajná služba Mosad, tvrdí televize Sky News Arabia citovaná deníkem The Times of Israel.

Podle televize se Mosadu podařilo dostat k pagerům ještě před tím, než je začal používat Hizballáh. TV stanice uvedla, že agenti Mosadu připevnili k bateriím silnou trhavinu PETN a později zařízení odpálili zahřátím baterie na dálku.

Mají poškozený zrak

Zřejmě koordinované výbuchy pagerů se odehrály jak na jihu Libanonu, tak na jižních předměstích hlavního města Bejrút, které jsou baštami Hizballáhu. Podobné zprávy přinesla íránská média i ze sousední Sýrie, kde podle nich přišlo o život sedm lidí.

Podle saúdskoarabského TV kanálu al-Hadas přibližně 500 členů militantní organizace Hizballáh má v důsledku výbuchu poškozený zrak.


Vůdce libanonského hnutí Hasan Nasralláh už dříve varoval členy hnutí, aby u sebe nenosili mobilní telefony, protože Izrael by je podle něj mohl použít ke sledování pohybu a k provádění cílených útoků.

Domů
Sdílet
Diskuse