Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 10. října 2024 v 10:04
Čas čtení 1:14

Hurikán Milton udeřil na pevninu. Dva miliony lidí jsou bez proudu, podívej se na hrozivé záběry

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hurikán Milton udeřil na pevninu. Dva miliony lidí jsou bez proudu, podívej se na hrozivé záběry
Zdroj: Spencer Platt/Getty Images

Hlášeny jsou již i první oběti.

Na pevninu hurikán Milton dorazil jako bouře třetí kategorie z pěti stupňové škály. Jeho příchodu předcházela smršť minimálně 19 tornád, která se prohnala přes celý stát. Obzvláště tvrdě zasáhla tornáda obec Fort Pierce na floridském pobřeží. Silný vítr tam poničil 125 domů, vyžádal si i lidské oběti. „Ztratili jsme nějaké životy,“ řekl šerif okresu St. Lucie Keith Pearson WPBF News. Přesný počet úmrtí ale neuvedl.

10. října 2024 v 10:48 Čas čtení 0:42 Taylor Swift darovala pět milionů dolarů na pomoc po hurikánech Taylor Swift darovala pět milionů dolarů na pomoc po hurikánech

Více než dva miliony domácností a podniků byly na Floridě bez proudu. Největší počet výpadků byl v okrese Hardee a také v sousedních okresech Sarasota a Manatee. Silné bouře způsobily na mnoha místech pobřeží záplavy.

Asi hodinu a půl po dopadu na pevninu zeslábl Milton na druhou kategorii. I přesto bičoval floridské pobřeží větrem o rychlosti 165 kilometrů za hodinu. Varování před silnými bouřemi platilo pro velkou část floridského pobřeží. Z důvodu silných dešťů je ohroženo i vnitrozemí. Příval vody pravděpodobně způsobí záplavy podél řek a jezer i tam.

V posledních hodinách se bouře posunula na jih a dosáhla pevniny Siesta Key poblíž Sarasoty, asi 112 kilometrů jižně od Tampy. Kvůli silným dešťům vydala Národní meteorologická služba v této oblasti varování před bleskovými povodněmi. I tento region již hlásí škody. Stadion Tropicana Field je zničen. Látka, která slouží jako klenutá střecha budovy, byla roztrhána na kusy.

Úřady vydaly příkazy k povinné evakuaci v 15 floridských okresech. Varovali, že každý, kdo zůstane, bude odkázán sám na sebe, protože se neočekává, že budou záchranáři v silné bouři riskovat své životy.

Domů
Sdílet
Diskuse