Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. dubna 2023 v 12:22
Čas čtení 1:47

Česko rozprodává zabavený majetek. Na prodej je kůň za 5000 korun, co dalšího jsme našli?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko rozprodává zabavený majetek. Na prodej je kůň za 5000 korun, co dalšího jsme našli?
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Elektroniku, pozemek, ale i domácí mazlíčky mohou zájemci a zájemkyně v Česku koupit v dražbě za přijatelnou cenu.

Češi a Češky si mohou od státu pořídit majetek, který byl dříve zabaven lidem v exekuci. V rejstříku se přitom občas objeví zajímavé nabídky již nepotřebných věcí, které by mohly zaujmout širokou veřejnost. Příkladem je pozemek v Praze-Michli, kde si jej zájemci a zájemkyně mohou koupit již za 2,5 milionu korun. Vyplývá to z aplikace Nabídka majetku státu, kterou Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zveřejnil na webovém portálu. 

V nabídce nemovitostí, které stát aktuálně rozprodává, jsme našli také vilu ašského podnikatele a mecenáše G. Geipela. Cena za nemovitost v Aši se nyní pohybuje kolem 5,5 milionu korun. „Jedná se o reprezentativní historickou vilu, která byla v roce 2015 Ministerstvem kultury prohlášena za kulturní památku, a to včetně pozemku, vedlejší dřevěné stavby altánu, zahrady a oplocení,“ píše se v nabídce. Obě nemovitosti se však budou teprve dražit, takže částka ještě není konečná.

Mobily, koně a jízdní kola

Kromě nemovitostí za přijatelné ceny se mohou Češi a Češky poohlédnout dokonce po nových domácích mazlíčcích. Například od instituce Dětský domov se školou v Chrudimi lze koupit hnědého koně Salforda za 8000 korun, nebo dokonce bílého koně Karáta za 5000 korun. Na rozdíl od nemovitostí nejsou na aukci, nýbrž na přímý prodej.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Na webových stránkách majetkového úřadu lze zakoupit i tradiční věci jako elektroniku, nábytek nebo šperky. Například cena za kancelářský stůl, který lze vyzvednout v Praze, činí kolem 300 korun, mobilní telefon značky Samsung zde stojí od 250 korun a jízdní kolo pak 3100 korun.

Podmínek pro zakoupení státního majetku je přitom několik. Oprávnění má vždy zletilá svéprávná fyzická nebo právnická osoba, zájemci a zájemkyně o koupi, pronájem či pacht majetku nesmí mít vůči ÚZSVM žádný vykonatelný dluh. 

Stát z dražeb dosud získal 2,6 miliardy Kč

Stát prodává nepotřebný majetek za přijatelné ceny skrz aplikaci, kterou spustil od února 2018. Údajně se jedná o historicky první státní elektronický aukční systém prodeje nepotřebného státního majetku. „Nejprve byl systém spuštěn pro prodej movitého majetku a následně byla 1. listopadu 2018 přidána možnost prodeje nemovitostí,“ píše se na webových stránkách ÚZSVM. 

ÚZSVM si spuštění vlastního aukčního serveru pochvaluje. „Zájemci na našich stránkách naleznou nejen nabídky ÚZSVM, ale i jiných státních institucí, čímž nemusí vyhledávat nabídky na stovkách stránek jiných státních institucí. Organizační složky státu rovněž mohou přes náš elektronický aukční systém svůj majetek zdarma prodávat,“ popsala pro Hospodářské noviny mluvčí majetkového úřadu Michaela Tesařová.

21. července 2024 v 8:00 Čas čtení 4:11 Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů?

Úřad na webu uvádí, že od spuštění systému do konce roku 2022 navštívilo stránky elektronických aukcí přes 2,2 milionu unikátních uživatelů a uživatelek. Během té doby se uskutečnilo přes 23 000 aukcí. Získaná částka z prodejů přesahuje 2,6 miliardy korun. Dražba majetku zabaveného v exekuci je přitom významným příjmem státu, který je pak použit na zaplacení dluhů.

Domů
Sdílet
Diskuse