Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
26. dubna 2023 7:30
Čas čtení 0:59

Otvírací doba obchodů: Koukni, kde si během svátků (ne)nakoupíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Otvírací doba obchodů: Koukni, kde si během svátků (ne)nakoupíš
Zdroj: Pexels/Kevin Malik/na voľné použitie

Na 1. května připadá Svátek práce, na 8. května Den vítězství.

Na květen připadají v kalendáři dva svátky. Jde o 1. květen a 8. květen, tedy Svátek práce a Den vítězství. Oba tak připadají na pondělí. Kdy si budeš moci nakoupit jako obvykle a kdy zůstanou obchody zavřené?

20. dubna 2023 12:00 Čas čtení 5:37 Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř? Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř?

Otvírací doba závisí na velikosti prodejny

Na Svátek práce mohou mít všechny obchody otevřeno. Na 1. května se totiž nevztahuje zákon, který zakazuje prodej v maloobchodě a velkoobchodě během vybraných státních svátků. Naopak 8. květen v seznamu státních svátků je. V tento den tedy nemohou otevřít prodejny, jejichž plocha přesahuje 200 metrů čtverečních.

Co se týče konkrétních obchodů, kompletně zavřeno budou mít 8. května všechny pobočky Kauflandu, Globusu, Penny Marketu a Billy. Žádný z těchto řetězců totiž v Česku nemá prodejnu s plochou menší než 200 metrů čtverečních. Jinak je tomu například u řetězců Albert a Tesco, které provozují i menší prodejny, na něž se zákaz nevztahuje. I jejich hypermarkety ale zůstanou zavřené. 

19. dubna 2023 11:00 Čas čtení 14:50 Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží
Zákon o zavřených obchodech na svátky neplatí u těchto výjimek:
1. prodejny menší než 200 m²
2. čerpací stanice
3. lékárny a prodejny ve zdravotnických zařízeních
4. prodejny například na letištích nebo vlakových a autobusových nádražích
5. prodej během vyhlášeného stavu nebezpečí nebo nouzového stavu, během vyhlášeného stavu války a během ohrožení státu

Podobná pravidla platí i pro jiné obchody. Například IKEA bude mít 1. května otevřeno, 8. května nikoli. V Den vítězství zůstane zavřený i Bauhaus, Baumax nebo OBI. 

Na online obchody s potravinami se žádný zákaz nevztahuje. Na e-shopech Rohlík.cz nebo Košík.cz si mohou lidé během květnových svátků nakoupit podle libosti. 

23. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích? KVÍZ: Cent, pence, ale i zapomenutý haléř. Vyznáš se ve světových mincích?
Domů
Sdílet
Diskuse