Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
28. dubna 2023 18:46
Čas čtení 0:40

Ropný gigant ExxonMobile má rekordní zisk, dosahuje 243 miliard korun. V minulém roce způsobil 214 úniků ropy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ropný gigant ExxonMobile má rekordní zisk, dosahuje 243 miliard korun. V minulém roce způsobil 214 úniků ropy
Zdroj: Unsplash/Zbynek Burival

Americká ropná společnost ExxonMobile dosáhla rekordního zisku v hodnotě 243 miliard korun. Společnost je však odpovědná za znečišťování přírodního prostředí, v roce 2022 způsobila 214 úniků ropy a dalších látek.

Zisky ropného gigantu ExxonMobil se během prvních měsíců tohoto roku více než dvojnásobily. Informuje o tom BBC. Může za to zvýšená poptávka po ropě a plynu. Rekordní zisk činí 11,4 miliardy dolarů (zhruba 243 miliard korun). Podle společnosti k této částce přispěla i opatření na snížení nákladů.

22. dubna 2023 18:18 Čas čtení 0:32 Překvapivý objev vědců: Pobřežní živočichové přežívají na otevřeném moři, využívají plastový odpad Překvapivý objev vědců: Pobřežní živočichové přežívají na otevřeném moři, využívají plastový odpad

Rekordní zisky hlásí i další firma Chevron. Podařilo se jí vydělat 6,6 miliardy dolarů (141 miliard korun). To je o pět procent více než minulý rok. Ropní giganti se ale významně podílí na znečišťování životního prostředí. Firma ExxonMobile byla podle údajů na webu Statista v roce 2022 zodpovědná za 214 úniků ropy, chemikálií a vrtných kapalin, které byly „větší než množství jednoho barelu“.

ExxonMobile předpověděl klimatické změny

Nedávný výzkum také ukázal, že si firma ExxonMobile byla vědoma klimatických změn již v 70. a 80. letech minulého století. Podle studie byla společnost ve svých předpovědích velmi přesná. Vědecké poznatky však potírala, aby ochránila svůj výzkum. Vědci ExxonMobile zjistili, že v důsledku emisí plynů dojde ke globálnímu oteplení o zhruba 0,2 °C za desetiletí.

Domů
Sdílet
Diskuse