Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová
22. dubna 2023 18:18
Čas čtení 0:32

Překvapivý objev vědců: Pobřežní živočichové přežívají na otevřeném moři, využívají plastový odpad

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Překvapivý objev vědců: Pobřežní živočichové přežívají na otevřeném moři, využívají plastový odpad
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen/volně k užití

Na odpadkových vorech z plastů přežívají živočichové. Až 80 procent bezobratlých druhů z pobřežních oblastí se tak dostalo na otevřené moře.

Studie zjistila, že pobřežní živočichové, jako jsou korýši či měkkýši, si na volném moři vytvářejí domov z odpadků. Výzkum vyšel v pondělí v článku časopisu Nature Ecology & Evolution. Zmíněné mořské druhy přežívají na vorech z plastového odpadu. Objev studie tak odhaluje nové ekosystémy, které vznikají v důsledku lidského znečišťování.

2. dubna 2023 13:25 Čas čtení 1:15 VIDEO: U Japonska zachytili rybu v dosud největší hloubce oceánu. Hlouběji už žádná ryba nemůže přežít VIDEO: U Japonska zachytili rybu v dosud největší hloubce oceánu. Hlouběji už žádná ryba nemůže přežít

Ve Velké tichomořské odpadkové skvrně mezi Kalifornií a Havají je až 80 tun nahromaděného odpadu. Žije v něm několik druhů živočichů včetně sasanek nebo korýšů. Kromě přežívání se jim daří i rozmnožování.

Na odpadkové skvrně žije 484 druhů tvorů

Plastové vory, které se na rozdíl od dřevěných rychle nerozkládají, umožňují tvorům přístup na otevřené moře. Dostanou se tam tak druhy, které jej nikdy předtím neosídlily. Vědci identifikovali celkem 484 bezobratlých živočichů žijících na odpadkové skvrně. Až 80 procent těchto druhů běžně žije v pobřežních oblastech.

Domů
Sdílet
Diskuse