Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
1. května 2023 19:34
Čas čtení 1:25

VIDEO: Desetitisíce Francouzů znovu protestují proti důchodovým reformám

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Desetitisíce Francouzů znovu protestují proti důchodovým reformám
Zdroj: TASR/AP

Ohně v ulicích, střety demonstrantů s bezpečnostními složkami. Francie znovu protestuje proti důchodové reformě, svůj postoj vyrazily veřejně manifestovat desetitisíce lidí v různých městech.

Reformu prosadil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ta zvyšuje věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let, prezident ji navzdory masovému odporu veřejnosti podepsal v polovině dubna, informuje TASR, která zprávu převzala z DPA.

7. března 2023 11:22 Čas čtení 1:07 Důchodová reforma: Ve Francii začaly celostátní protesty, provázejí je rozsáhlé stávky Důchodová reforma: Ve Francii začaly celostátní protesty, provázejí je rozsáhlé stávky

Rozsáhlé protesty a stávky proti změnám v důchodovém systému trvají ve Francii již zhruba tři měsíce. Odboráři do poslední chvíle vyzývali prezidenta, aby zákon o reformě nepodepisoval. Předem avizovali, že se další den protestů uskuteční 1. května a během dne by mělo po celé zemi proběhnout přes 300 protestních shromáždění.

O minulých protestech jsme tě informovali. Během zatím největších shromáždění proti důchodové reformě vyšlo 31. ledna do ulic 1,27 milionu Francouzů. Do stávky se zapojila i francouzská státní železniční společnost SNCF, ochromena byla také letecká doprava. Ani hrozba významným ochromením ekonomiky francouzského prezidenta nezlomila. 

Během protestů v polovině března se v Marseille demonstrantům podařilo na patnáct minut obsadit vlakové nádraží. V Paříži se pak někteří protestující snažili zapalovat odpadkové koše.


Francouzské úřady očekávají, že do ulic vyjde 500–650 tisíc demonstrantů. Jen v hlavním městě Paříži by mohlo protestovat až 100 tisíc lidí. Policie je připravena také na možné násilné konfrontace, které provázely předchozí vlny protestů. Situaci v Paříži a jiných velkých městech by měly během pondělí poprvé monitorovat také drony.

Reforma je „hotová věc“

Francouzská centristická vláda už podle DPA považuje důchodovou reformu za „hotovou věc“. Vlivné odborové svazy a někteří opoziční politici se však stále nevzdali naděje na zvrat: jejich cílem je zabránit v implementaci schválených změn důchodového systému, které se mají začít uplatňovat od 1. září.


Podle průzkumů veřejného mínění jsou až dvě třetiny Francouzů proti tomu, aby museli pracovat o dva roky déle; počet účastníků protestů však postupně klesá. Poslední vlna protestních shromáždění proběhla před dvěma týdny, kdy Macron spornou legislativu – prosazenou bez hlasování v parlamentu – zpečetil svým podpisem.


Podle Macrona je reforma nezbytně nutná k tomu, aby francouzský důchodový systém neupadl v příštích letech do velkého deficitu. Před Macronem se o reformu důchodového systému pokoušelo s různými úspěchy několik prezidentů. Diskusi o změnách a jejich schvalování vždy doprovázely rozsáhlé protesty a stávky.

Domů
Sdílet
Diskuse