Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
2. května 2023 8:20
Čas čtení 1:15

Izrael údajně zaútočil na syrské letiště. Jeden voják zemřel

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izrael údajně zaútočil na syrské letiště. Jeden voják zemřel
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/ Danij84~commonswiki/volně k užití

Při nedělních útocích na letiště v syrském Aleppu zemřel jeden voják. Podle místních médií byli zraněni další dva civilisté.

V pondělí večer byl při izraelských náletech na mezinárodní letiště v syrském Aleppu zabit jeden voják. Letiště bylo vyřazeno z provozu. TASR převzala zprávu od agentury AP s odvoláním na syrská státní média.

5. dubna 2023 8:22 Čas čtení 1:10 Izraelská policie provedla razii v posvátné mešitě al-Aksá Izraelská policie provedla razii v posvátné mešitě al-Aksá

Izrael udeřil ve 23:35 místního času, cituje TASR agenturu Reuters. Syrská státní tisková agentura SANA s odvoláním na armádního představitele uvedla, že byli zraněni dva civilisté a pět vojáků. Na sociálních sítích se šíří videa s noční oblohou, kterou rozsvěcí střely. Izraelské úřady se k útokům bezprostředně nevyjádřily. 


Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) uvedla, že cílem útoku byl sklad zbraní poblíž letiště. SOHR rovněž informovala o izraelských náletech na další menší letiště, uvedla agentura AP.

4. dubna 2023 7:57 Čas čtení 0:35 Sýrie: Při raketovém útoku Izraele údajně zahynuli nejméně dva civilisté Sýrie: Při raketovém útoku Izraele údajně zahynuli nejméně dva civilisté

Izraelská vojenská letadla během března dvakrát zaútočila na syrské letiště v Aleppu a na několik dní ho vyřadila z provozu. Sýrie obvinila zemi z dalšího útoku minulý srpen. Kromě letiště v Aleppu měl Izrael zaútočit také na místo nedaleko letiště v Damašku. Podle Sýrie stát zaměřuje pozornost na letiště, aby bránil nárůstu komerčních letů k dopravě vojenských zásob.

Izrael pravidelně útočí na cíle v sousední Sýrii ve snaze zabránit svému rivalovi, Íránu, v rozšiřování svého tamního vlivu. Ke konkrétním operacím se však Izrael vyjadřuje jen málo.

V posledních týdnech údajně došlo hned k několika útokům. Kromě toho posledního měl Izrael 24. dubna zaútočit na cíle nedaleko města Homs a 19. dubna na cíle poblíž hranice s Golanskými výšinami. Při jednom z útoků měli zemřít dva příslušníci íránských Islámských revolučních gard. Na izraelské území měly dopadnout tři syrské rakety. Izraelské ozbrojené složky na to reagovaly s pomocí dělostřeleckých úderů.

1. května 2023 19:34 Čas čtení 1:25 VIDEO: Desetitisíce Francouzů znovu protestují proti důchodovým reformám VIDEO: Desetitisíce Francouzů znovu protestují proti důchodovým reformám

Letiště v Aleppu je klíčové pro přísun humanitární pomoci do země po zemětřesení, které 6. února zasáhlo části Turecka a Sýrie, připomíná agentura AP. O život přišlo více než 50 000 lidí, z toho více než 6 000 v Sýrii.

Domů
Sdílet
Diskuse