Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. května 2023 9:46
Čas čtení 1:39

Pokud bydlíš na koleji, připrav se na další zdražení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pokud bydlíš na koleji, připrav se na další zdražení
Zdroj: UHK

Několik univerzit v Česku chce zdražit ubytovaní z důvodu navýšení nákladů na provoz, včetně cen energií. Některé z nich tak chtějí učinit již v červenci, některé až od září.

Zdražit ubytování na kolejích chce například Západočeská univerzita v Plzni. Nebude se ale týkat všech nabízených pokojů, ale jen těch jednolůžkových. Těchto nově zrekonstruovaných pokojů má univerzita 111 na koleji Máchova 20 poblíž Borského parku. „Nabízí nejvyšší komfort a je o ně enormní zájem,“ vysvětlila pro server Novinky.cz mluvčí univerzity Šárka Stará.

24. února 2023 11:00 Čas čtení 4:28 Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji? Velký cenový přehled studentského života v Praze, Brně a Olomouci. Kde vyjdou koleje, menza nebo party nejlevněji?

Aktuálně studenti za ubytování platí od 2860 korun za čtyřlůžkový pokoj se sdíleným sociálním zařízením po 4990 korun za zmíněný jednolůžkový pokoj s vlastním záchodem a koupelnou. Ceny se zvýší od nového akademického roku. 

Zlín, Budějovice i Ostrava

O sedm až osm procent více zaplatí od července studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Cena za lůžko se na zlínských kolejích pohybuje od 3450 po 5940 korun měsíčně. Zdražení se nevyhnou ani budějovičtí studenti. „Od července plánujeme navýšení cen ubytování o šest procent. Pro studenty to znamená zvýšení při dlouhodobém ubytování zhruba o 10 až 20 korun za noc podle typu pokoje,“ potvrdil Štěpán Kuděj, mluvčí Jihočeské univerzity.

23. března 2023 14:00 Čas čtení 4:16 Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika) Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika)

O 10 korun na den zdraží od září koleje také Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, kde se ceny za koleje pohybují od 3500 do 5500 korun měsíčně. Podle tamní mluvčí Petry Halíkové škola navýšila ceny z důvodu navýšených vstupů od dodavatelů, zvýšení mezd i energií.

Česká zemědělská univerzita v Praze o zdražování kolejného neuvažuje. Naopak chce s ohledem na vývoj cen energií od nového akademického roku jejich cenu snížit. O kolik, však zatím není jasné. 

Koleje zdražují dlouhodobě a studentům se to nelíbí

Další veřejné vysoké školy zdražily kolejné v posledním půlroce. Doufají, že k dalšímu zvýšení cen nebudou muset přistoupit.

V únoru tohoto roku vysokoškoláci demonstrovali proti navyšování kolejného v Brně. Na protest proti této situaci vznikla i petice, kterou podepsalo přes tisíc lidí. „Situace je opravdu velmi náročná, protože většina z nás si musí vydělávat peníze sama. Až takovým problémem není ani tak kvalita kolejí, ale jejich vysoká cena,“ komentovala situaci organizátorka demonstrace Veronika Hrtoňová pro iDnes.

5. května 2023 14:00 Čas čtení 6:27 Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity? Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity?

Podle vyjádření tiskového mluvčího Masarykovy univerzity Radima Sajbota, kterého citoval Alarm, byly jednotlivé body petice zamítnuty jako nedůvodné. Navrhované způsoby řešení byly neproveditelné vzhledem k tomu, že MUNI nemá peníze.

Masarykova univerzita v Brně zvýšila cenu za ubytování již loni v červenci, a to v průměru o 34 procent, letos v únoru pak o dalších patnáct. Jedna noc tak vyjde na 95 až 278 korun, za měsíc na dvou- či třílůžkovém pokoji studenti zaplatí zhruba mezi čtyřmi až pěti tisíci. Nejdražší jednolůžkový pokoj šplhá až k osmi tisícům korun, což je částka srovnatelná s cenou za pronájem bytu. 

Domů
Sdílet
Diskuse