Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
22. května 2023 7:43
Čas čtení 1:31

Kvůli ztrátě obou končetin chtěl spáchat sebevraždu. Nakonec se na Mount Everestu zapsal do historie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kvůli ztrátě obou končetin chtěl spáchat sebevraždu. Nakonec se na Mount Everestu zapsal do historie
Zdroj: TASR/John Semple

Šlo o bývalého vojáka britské armády z řad Gurkhů.

Bývalý voják britské armády z řad Gurkhů, třiačtyřicetiletý Hari Buddha Magar, jenž přišel v Afghánistánu o obě nohy, se minulý týden zapsal do dějin horolezectví. Stal se prvním člověkem, který má amputované obě nohy nad koleny a který takto zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest. 

Ničily ho deprese a alkohol

Veterán zahájil výstup 17. dubna v 15 hodin, tedy přesně třináct let poté, co mu výbušné zařízení v Afghánistánu utrhlo obě nohy. Na dosažení vrcholu však musel čekat do 19. května a 18 dní musel strávit čekáním v základním táboře, dokud se neumoudří počasí. Během výstupu spolu se svým týmem viděl, jak z hory snášejí dvě mrtvá těla. 

„Všechny moje bundy byly úplně zmrzlé. Všechno bylo zmrzlé. Dokonce i naše horká voda, kterou jsme si dali do termosky, byla zmrzlá a nemohli jsme se napít,“citoval Magara deník The Guardian.

16. října 2022 8:30 Čas čtení 5:46 První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě

Po celou dobu výzvy bývalého vojáka podporoval tým nepálských horolezců, který vedl Krish Thapa, rovněž bývalý Gurkha. Gurkhové jsou lid z Nepálu a částečně Indie, kteří se pod britskou vlajkou účastnili mnoha bitev a válek, včetně obou světových.

Budha Magar v jednom z rozhovorů uvedl, že když v Afghánistánu přišel o dolní končetiny, měl pocit, že jeho život zcela skončil. Bojoval s alkoholismem a depresemi. „Vyrůstal jsem v Nepálu až do svých devatenácti let a viděl jsem, jak se v těch odlehlých vesnicích zachází s postiženými. Mnoho lidí si stále myslí, že postižení je hřích předchozího života a že jste přítěží země. Sám jsem tomu věřil, protože jsem to viděl. Tak jsem vyrůstal,“ vysvětlil a dodal, že chtěl dokonce spáchat i sebevraždu.

Vše se zlepšilo poté, co si vyzkoušel několik sportů. Začal si prý opět věřit a přestal pít. Původně plánoval vylézt na Everest v roce 2018, ale lidé s handicapem to měli zakázané, aby se snížil počet obětí mezi horolezci. Budha Magar je jedním z těch, kteří se zasloužili o zrušení tohoto zákazu.

Po návratu domů chce strávit nějaký čas se svou rodinou v Canterbury a vrátit se do Afghánistánu na místo, kde přišel o nohy.

Domů
Sdílet
Diskuse