Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
24. května 2023 16:53
Čas čtení 0:36

Čína počítá s další vlnou koronaviru. Nakazí se až 65 milionů lidí týdně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína počítá s další vlnou koronaviru. Nakazí se až 65 milionů lidí týdně
Zdroj: TASR/AP

Druhá velká vlna covidu-19 by v Číně měla vrcholit letos v červnu. Stát připravuje nová opatření, mezi která patří i očkování proti poslední variantě mutace viru.

Za očekávanou novou vlnou pandemie v Číně stojí podtyp viru XBB varianty omikron. Podle epidemiologů mají čísla nakažených stoupat především kvůli vyprchávající imunitě po předchozím setkání s koronavirem. Nová varianta je navíc schopná velmi dobře předchozí imunitu obcházet, informuje Česká televize

24. května 2023 10:07 Čas čtení 0:48 Pandemie znovu zaklepe na dveře, svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19, říká šéf WHO Pandemie znovu zaklepe na dveře, svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19, říká šéf WHO

Zdrojem aktuálního předpokladu 65 milionů nakažených za týden je podle CNBC vysoce postavený zdravotnický poradce čínské vlády Zhong Nanshan. Tato předpověď mimo jiné naznačuje, že oproti minulé vlně bude tato pozvolnější. Na přelomu letošního roku, kdy v Číně proběhla první velká vlna koronaviru od rozšíření nákazy ve Wuchanu, se denně nakazilo až 37 milionů lidí. Nemoc tehdy způsobila nedostatek potřebných léků i lůžek v nemocnicích. 

Vědecké týmy pracují na vývoji nové vakcíny

V souvislosti s přicházející hrozbou další vlny koronaviru přichází Čína s plánem na vývoj nových vakcín. Ty se mají zaměřovat právě na podtyp XBB varianty omikron viru COVID-19. „Rádi bychom v mezinárodním měřítku určovali směr ve vývoji účinnějších vakcín,“ uvedl Zhong.

Domů
Sdílet
Diskuse