Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
26. května 2023 16:32
Čas čtení 1:32

Roger Waters na koncertě oblékl nacistickou uniformu, stíhá ho policie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Roger Waters na koncertě oblékl nacistickou uniformu, stíhá ho policie
Zdroj: TASR

Nošení takového oblečení může podle berlínské policie znamenat schvalování, nebo dokonce oslavu nacistického režimu.

Bývalý frontman kapely Pink Floyd Roger Waters aktuálně koncertuje po evropských městech, zavítal i do Prahy. Jeho vystoupení v Berlíně 17. května má ale dohru. Tamní policie proti němu zahájila trestní stíhání. Důvodem bylo oblečení připomínající nacistickou uniformu z druhé světové války, včetně pásky na rukávu se zkříženými kladivy, která připomínala hákový kříž.

Je to show a parodie, reagoval zpěvák

„Oddělení státní bezpečnosti Úřadu státní kriminální policie v Berlíně zahájilo trestní vyšetřování pro podezření z podněcování lidí,“uvedl pro server Jewish News policejní vrchní inspektor Martin Halweg. Doplnil, že nošení takového oblečení může znamenat schvalování, nebo dokonce oslavu nacistického režimu, narušuje důstojnost obětí, a tím i veřejný klid. Po skončení vyšetřování bude případ podle Halwega předán berlínskému státnímu zastupitelství k právnímu posouzení.

Devětasedmdesátiletý zpěvák čelí kritice také za to, že během právě probíhajících koncertů srovnával současný Izrael s nacistickým Německem, konkrétně přirovnáním smrti palestinsko-americké novinářky Shireen Abu Akleh ke smrti Anny Frank v nacistickém táboře Belsen. Jejich jména se během show promítala na obrazovkách. Na Watersových koncertech nechyběl také balon ve tvaru prasete, na němž je namalovaná Davidova hvězda a další hesla, která odkazují na totalitní režimy nebo logo izraelské zbrojní firmy.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle některých kritiků si Waters svým vystupováním zahrává s antisemitskými stereotypy, překračuje rámec politické kritiky a podněcuje k nenávisti. Německé ortodoxní sdružení rabínů se na základě výše uvedeného pokouší dosáhnout zákazu Watersových koncertů v zemi. Zpěvák má v nejbližších dnech vystoupit také ve Frankfurtu, což přimělo židovskou komunitu ve městě uspořádat demonstraci. Jeho koncert se pokoušel zrušit i starosta Mnichova.

Fanoušci zpěváka ale tvrdí, že kritizované vystoupení bylo rekonstrukcí scény z filmu Pink Floyd: The Wall z roku 1982, který vznikl na základě stejnojmenného hitu. Ve filmu vystupuje postava, kterou hraje zpěvák Bob Geldof, a představuje si, že je fašistický diktátor, který jako symbol používá zkřížená kladiva. 

Sám Waters označil oblékání nacistické uniformy za divadlo a parodii. „Představa, že se nikdo už nikdy nemůže obléknout do nacistické uniformy, v divadle nebo ve filmu, je samozřejmě směšná,“uvedl v podcastu Katie Halper Show. Dodal, že antisemitismus považuje za odporný a odsuzuje ho.

Domů
Sdílet
Diskuse