Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
27. května 2023 16:03
Čas čtení 0:42

Ukrajina chce od Německa střely Taurus s doletem až 500 kilometrů. Mohou potenciálně zasáhnout i území Ruska

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Západ se bojí, že by poskytnutí střel mohlo vést k eskalaci konfliktu.

Ukrajina požádala Berlín o poskytnutí střel vzduch-vzduch Taurus, které mají dolet až 500 kilometrů. V sobotu o tom informovalo německé ministerstvo obrany. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

Požadavek na poskytnutí raket vzduch-vzduch přišel v době, kdy se Ukrajina připravuje na protiofenzívu, kterou chce získat zpět svá území okupovaná ruskou armádou.

26. května 2023 18:11 Čas čtení 1:35 Fiala se omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodu víc než 90 dnů Fiala se omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodu víc než 90 dnů

Německo potvrdilo, že požadavek od Ukrajiny obdrželo, ale bližší informace neposkytlo. Rakety Taurus od německo-švédského výrobce Taurus Systems by Ukrajině umožnily zasahovat cíle na území Ruska, upozorňuje AFP.

Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time.
Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time. Zdroj: TASR/František Iván

Spojené státy a další země Západu jsou však v otázce dodávání takových zbraní pro Kyjev opatrné. Obávají se totiž, že dodání zbraní, které dokáží doletět až na území Ruska, by mohlo způsobit eskalaci a rozšíření konfliktu.

AFP připomíná, že Německo se stalo druhým největším poskytovatelem vojenské pomoci pro Kyjev hned po Spojených státech. Berlín v nejbližším období plánuje Ukrajině dodat balík vojenské pomoci, který bude obsahovat protiraketové systémy, 30 tanků typu Leopard 1, více než 100 obrněných vozidel a 200 hlídkovacích dronů.

Berlín je však v otázce poskytnutí stíhaček či střel země-vzduch pro Ukrajinu prozatím obezřetný, dodává AFP.

Domů
Sdílet
Diskuse