Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. června 2023 15:49
Čas čtení 2:02

NASA pořádá první veřejné setkání o pozorování UFO. Mnohá hlášení lze jednoduše vysvětlit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
NASA pořádá první veřejné setkání o pozorování UFO. Mnohá hlášení lze jednoduše vysvětlit
Zdroj: US NAVY

Vesmírná společnost NASA svolala veřejné slyšení o pozorování neidentifikovaných jevů na obloze.

První veřejné setkání NASA uspořádala rok poté, co byla zahájena studie o nevysvětlitelných pozorováních UFO, oficiálně označovaných jako „neidentifikované vzdušné jevy“ (UAP). Informuje o tom AlJazeera. Čtyřhodinové slyšení, kterého se zúčastnila nezávislá skupina odborníků a odbornic, bylo rovněž vysíláno online.

Podle deníku jde o vůbec první podobné šetření pod záštitou americké vesmírné agentury. „Kontroverzní“ téma totiž vláda kdysi svěřila do výlučné a tajné kompetence vojenských služeb a představitelů a představitelek národní bezpečnosti.

Jedná se o zlom pro americkou vládu, která se od 40. let minulého století snažila vyvrátit a zdiskreditovat pozorování neidentifikovaných létajících objektů. Ty totiž dlouhou dobu byly spojovány s představami „létajících talířů“ a „mimozemšťanů“. Právě proto termín UFO nahradil ve vládní mluvě termín UAP.

Cílem práce i následného panelu má být usnadnit lidem hlášení těchto UAP a také prozkoumat, co přesně by mohly být. Odborné týmy, které se jimi zabývají, přitom dlouhou dobu čelily stigmatizaci a obtěžování na internetu. 

Stigmatizace hlášení UFO

„Stigmatizace oblasti UAP výrazně brzdí vědecký pokrok a odrazuje další zájemce o studium této důležité problematiky,“ uvedla pro deník Independent Nicky Fox, zástupkyně administrátora pro řízení vědeckých misí NASA. Hlášení neidentifikovaných jevů je podle týmu stigmatizováno, což ztěžuje úplné prozkoumání toho, co mohou reálně představovat.

11. ledna 2024 8:00 Čas čtení 3:45 Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace?

Stigma rovněž maří současné úsilí o sběr dat o UAP, který je tak nesystematický a roztříštěný mezi různé agentury. Často se navíc používají přístroje nekalibrované pro sběr vědeckých dat.

Výzkum se týká podle dalšího člena týmu, Daniela Evanse, jak bezpečnosti, tak „odpovědnosti vesmírné agentury za poctivost a upřímnost a za sledování vědeckých poznatků“. „Přítomnost UAP vyvolává obavy o bezpečnost a je povinností tohoto národa zjistit, zda tyto jevy nepředstavují potenciální riziko pro bezpečnost vzdušného prostoru,“ uvedl.

„Jedná se o přísný, na důkazech založený přístup, který umožňuje oddělit fakta od fikce,“ dodal Evans na adresu „trollů“, kteří se setkání snažili během online přenosu zesměšnit a zdiskreditovat.

Mnohá pozorování lze jednoduše vysvětlit

Odborné týmy při setkání rovněž představily možné vysvětlení existence UAP. Jednat se může třeba o takzvané sprity, což je „něco jako blesk v opačném směru“ a například piloti je mohou vnímat jako „šokující“. Mnoho UAP je totiž příkladem „všedních charakteristik snadno vysvětlitelných zdrojů“. Jen velmi malý počet hlášení je skutečně neobvyklý.

Každý měsíc máme 50 až 100 nových hlášení.
– Sean Kirkpatrick, ředitel Úřadu pro řešení anomálií ve všech doménách (AARO)

Jako příklad uvedl ředitel Úřadu pro řešení anomálií ve všech doménách (AARO) při americkém ministerstvu obrany Sean Kirkpatrick video, na kterém se podle něj po obloze pohybují tři podezřelé tečky. Později se však zjistilo, že tečky jsou jen letadla a že jsou dál, než se zpočátku zdálo.

10. prosince 2023 8:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Milionkrát zvětšeno. Poznáš, co je pod mikroskopem? KVÍZ: Milionkrát zvětšeno. Poznáš, co je pod mikroskopem?

Bývalý astronaut a pilot s desítkami let zkušeností Scott Kelly se také podle BBC podělil o příběh o optickém klamu. S druhým pilotem kdysi letěli poblíž Virginia Beach, když byl jeho kolega najednou přesvědčen, že kolem proletělo UFO. „Já jsem ho neviděl. Otočili jsme se, šli jsme se na to podívat a ukázalo se, že to byl Bart Simpson – balónek,“ popsal úsměvnou situaci.

Domů
Sdílet
Diskuse