Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
8. června 2023 11:06
Čas čtení 0:53

Unikátní nález: Ponorka za 2. světové války záhadně zmizela, po 80 letech se ji podařilo najít

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Unikátní nález: Ponorka za 2. světové války záhadně zmizela, po 80 letech se ji podařilo najít
Zdroj: Rawpixel.com

Jde zároveň o vodní hrob 64 námořníků.

Vrak britské ponorky HMS Triumph, která zmizela na misi během druhé světové války v roce 1942, objevil řecký potápěč specializující se na vyhledávání potopených lodí. Kostas Thoctarides uvedl, že jeho tým lokalizoval vrak v hloubce 203 metrů v Egejském moři. Přesnou polohu však neprozradil, jelikož jde zároveň o vodní hrob 64 námořníků.

8. června 2023 9:54 Čas čtení 0:36 Velkolepý pohled: Ukrajinská horolezkyně podruhé pokořila Everest, vztyčila tam vlajku Ukrajiny Velkolepý pohled: Ukrajinská horolezkyně podruhé pokořila Everest, vztyčila tam vlajku Ukrajiny

Pátrání po ponorce začalo už v roce 1998 a podle potápěče to byl „nejtěžší a nejdražší úkol, který kdy v životě vykonal“. Místo posledního odpočinku ponorky pomohl odhalit výzkum v britských, německých, italských a řeckých archivech, dodal.

Není známo, jak byla ponorka zničena

Ponorka HMS Triumph (N18) třídy T o délce 84 metrů byla spuštěna na vodu v roce 1938 a uskutečnila 20 misí včetně útoků na lodě agresorských států, vylodění britských přepadových oddílů a záchrany spojeneckých vojáků.

15. března 2023 8:30 Čas čtení 0:24 Kvíz: Před 84 lety Hitler vyhlásil protektorát. Otestuj své znalosti o druhé světové válce Kvíz: Před 84 lety Hitler vyhlásil protektorát. Otestuj své znalosti o druhé světové válce

Thoctarides, který v roce 1997 objevil také vrak britské ponorky HMS Perseus (N36), zničené v roce 1941, řekl, že HMS Triumph naposledy zpozoroval pilot italského letadla nedaleko mysu Sunion u Atén. Předpokládá se, že poslední útok plavidla byl veden proti nepřátelské nákladní lodi přepravující cement. Ponorka byla oficiálně prohlášena za ztracenou v lednu 1942 spolu se všemi osobami na palubě.

Podle Thoctaridese byly periskopy a poklopy ponorky spuštěny, což naznačuje, že se v posledních chvílích nacházela hluboko pod hladinou. Na dno klesla důsledkem silného výbuchu v přední části, ale příčina exploze je stále nejasná.

ponorka
Zdroj: Royal Navy Submarine Museum
Domů
Sdílet
Diskuse