Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
8. června 2023 9:54
Čas čtení 0:36

Velkolepý pohled: Ukrajinská horolezkyně podruhé pokořila Everest, vztyčila tam vlajku Ukrajiny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Velkolepý pohled: Ukrajinská horolezkyně podruhé pokořila Everest, vztyčila tam vlajku Ukrajiny
Zdroj: Flickr/Rupert Taylor-Price/volně k užití

Ukrajinská horolezkyně Antonina Samojlová zdolala již podruhé nejvyšší horu světa. Na Mount Everestu vztyčila ukrajinskou vlajku a svůj úspěch věnovala obyvatelům Ukrajiny. TASR o tom informuje ve čtvrtek na základě čtvrteční zprávy stanice CNN.

Samojlová řekla, že ukrajinskou vlajku chtěla vztyčit „na vrcholu světa“ na podporu své vlasti, která se brání pokračující ruské vojenské agresi. „Věnuji tento výstup každému Ukrajinci, mé zemi, Ukrajině, vojákům, kteří bojují za naši svobodu,“ řekla ve videoprojevu na vrcholu Everestu.


Výstup uskutečnila už koncem května, ale video z něj zveřejnila až tento týden. V Nepálu se nachází osm z deseti nejvyšších vrcholů světa. Tamní úřady vydaly na tuto sezónu, která trvá od května do začátku června, povolení k výstupu na Everest téměř 500 zahraničním horolezcům. Jelikož většina z nich potřebuje k takové expedici horského průvodce, kterými jsou obvykle šerpové, o výstup by se mělo celkem pokusit přes 900 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse