Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. června 2023 16:00
Čas čtení 1:09

Dezertér, který uprchl z ruské armády: Nikdo nám nevysvětlil, proč jsme museli Ukrajincům zničit jejich města, zvolil jsem útěk

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Poručík Dmitrij Mišov pro BBC popsal, jak utekl z Ruska, ale i to, co ho k tomu přimělo.

Dezertér z ruské armády Dmitrij Mišov v rozhovoru pro BBC popsal svůj útěk z Ruska. Promluvil i o ruských ztrátách a nízké morálce v ruské armádě.

Poručík ruských vzdušných sil Mišov (26) působil jako navigátor bojového vrtulníku v Pskovské oblasti na severozápadě Ruska. Ze vzdušných sil se pokusil odejít již v lednu 2022. Příslušné dokumenty však v době začátku ruské invaze na Ukrajinu –⁠ 24. února 2022 – ještě nebyly zpracovány.

11. června 2023 9:42 Čas čtení 1:24 „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře

O své propuštění ze služby usiloval i nadále a chtěl se vyhnout tomu, aby byl vyslán bojovat na Ukrajinu. Mišov tvrdí, že se bojů na Ukrajině nezúčastnil. BBC však tyto informace nebylo schopno bezprostředně ověřit.

„Jsem vojenský důstojník, moje povinnost je chránit svou zemi před agresí. Nemusím se stát spolupachatelem trestného činu,“ řekl. „Nikdo nám nevysvětlil, proč tato válka začala, proč jsme museli zaútočit na Ukrajince a zničit jejich města,“ dodal.

Útěk považoval za svou poslední možnost

V lednu letošního roku mu oznámili, že bude vyslán na „misi“. Rozhodl se pokusit se o sebevraždu s cílem dosáhnout svého propuštění z armády ze zdravotních důvodů. Později se v době svého zotavování v nemocnici rozhodl pro útěk, který označil za svou poslední možnost.

10. června 2023 17:27 Čas čtení 1:19 Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil Zelenskyj. „Rusům už nezbývá moc času,“ řekl Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil Zelenskyj. „Rusům už nezbývá moc času,“ řekl

Snažil se brát s sebou co nejmenší množství věcí a jen s malým batohem se vydal na cestu – pěšky přes les. V případě zatčení pohraniční stráží mu podle jeho slov hrozil dlouhý vězeňský trest. Během útěku přelezl plot na hranicích Ruska s nejmenovanou členskou zemí EU. Mišov se později předal do rukou litevských úřadů a žádá v této zemi o politický azyl, píše BBC.

Mišov postoje v ruské armádě označil za smíšené. Někteří vojáci podle jeho slov válku podporují, jiní jsou proti. Velmi málo z nich je však podle něj přesvědčeno, že bojují, aby chránili Rusko před skutečným nebezpečím.

vojak, Ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse