Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
11. června 2023 9:42
Čas čtení 1:24

„Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

Málokomu unikl příběh o malé ukrajinské uprchlici, která natočila video, na němž ji šikanují čeští vrstevníci. Záznam se dostal až k českému prezidentovi, jenž rodinu pozval na Pražský hrad.

Minulý týden jsme tě informovali o videu, které zase jednou rozvířilo vody českého Twitteru. V něm se malá Ukrajinka natočila, jak ji na školním výletě šikanují dva spolužáci. Když se dívka vůči nenávistným řečem ohradí, jeden z chlapců jí plivne do obličeje.

Všechno odstartovalo, když zjistili, že je Ukrajinka. Začali říkat, že „Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější“. Když se dívka ohradila a řekla, co si ona o Rusku myslí, schytala plivanec do tváře. Její ohrazení „Rusko je h*vno“ nicméně zlidovělo u českých sympatizantů s Ukrajinou velmi rychle a začali jej okamžitě používat při protestech.

Video se rozšířilo a jeden po druhém se k němu začali vyjadřovat významní politici. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že „plivnutí do tváře dítěti (v tomhle případě kvůli tomu, odkud je) je plivnutím do tváře celé naší civilizaci“. Ohradil se i bývalý ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Situaci nakonec uklidnila sama škola, která zprostředkovala setkání rodičů a dětí, na němž se chlapci omluvili. 

Prezidentovo pozvání

Za statečnost, kterou tváří v tvář šikaně prokázala, ale také jako stanovisko, které naše země ke konfliktu sdílí, následně pozval rodinu šikanované dívky na Pražský hrad prezident republiky Petr Pavel. „Odsuzuji šikanu, ponižování a násilí ve školách obecně. A v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce a kterému jsme nabídli bezpečné útočiště, je to zvlášť ostudné,“ napsal prezident na Twitter.

Zároveň upozornil na trvalé následky, které s sebou šikana nese. „Oceňuji reakci školy a rodičů i to, že došlo k omluvě. Šrámy na duši ale zůstanou,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse