Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. června 2023 13:22
Čas čtení 0:57

Nové zjištění: NASA objevila klíčový prvek života na měsíci Saturnu

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Nové zjištění: NASA objevila klíčový prvek života na měsíci Saturnu
Zdroj: NASA

S novými poznatky o přítomnosti fosforu na měsíci Saturnu jsme o krůček blíž k hledání života mimo naši planetu.

Vesmír nám opět odhaluje svá tajemství. V oceánu pod ledovým povrchem Saturnova měsíce Enceladus nalezli vědci a vědkyně klíčový prvek pro život. Je jím fosfor, který byl ve velkém množství poprvé objeven v jiném oceánu než v tom pozemském. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) to může ukazovat, že zde mohou být podmínky vhodné pro vznik mimozemského života. Informuje o tom Space.com a CNN


„Našli jsme velké množství fosforu ve vzorcích ledu vyvržených z oceánu,“ přiblížil Christopher Glein z výzkumné organizace Southwest Research Institute. Při bádání autoři a autorky využívali data z mise NASA Cassini, která Saturn a jeho systém zkoumala v letech 2004 až 2017. 

Fosfor se nachází ve všech živých organismech na Zemi. Mimo jiné je stavebním kamenem DNA, který utváří chromozomy a přenáší genetickou informaci. Nachází se mimo jiné v kostech savců, buněčných membránách či planktonu žijícím v oceánech. Již předchozí analýzy z Enceladu detekovali také přítomnost sodíku, draslíku či chlóru, které jsou též potřebné k životu. 

30. října 2023 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Při hledání života mimo naši planetu ale ještě lidstvo čeká dlouhá cesta. „Tyto složky jsou sice nezbytné, ale nemusí to stačit na to, aby byl v mimozemském prostředí život. Otázka, zda na Enceladu mohl vůbec vzniknout život, tak zůstává bez odpovědi,“ zdůraznil Glein.

Domů
Sdílet
Diskuse