Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
13. července 2023 13:58
Čas čtení 0:54

Alexej Navalnyj musí ve vězení už 100 dní poslouchat jeden Putinův projev stále dokola

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Alexej Navalnyj musí ve vězení už 100 dní poslouchat jeden Putinův projev stále dokola
Zdroj: TASR/AP

Vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného nutí ve vězení už 100 dní v kuse poslouchat stále stejný dvouhodinový projev ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle ruské ochránkyně lidských práv Olgy Romanovové jde o snahu o převýchovu i mučicí metodu.

„Je to taková populární věc. Nekonečný poslech příšerných vlasteneckých písní v podání (rappera) Shamana a (zpěvačky Naděždy) Babkinové, to je také mučení,“ sdělila Romanovová, zakladatelka organizace Russia Behind Bars, která usiluje o dodržování práv vězněných lidí. To stejné si myslí o sledování státních televizních kanálů. Lidé, kteří nutí vězně jako Navalného k poslechu či sledování takovéto produkce, nemají podle ní právo kohokoli převychovávat. Informovala o tom stanice Nastojaščeje vremja.

13. července 2023 7:00 Čas čtení 5:04 Komentář: Genderovou ideologii si lidi vymysleli, aby mohli rozkopávat piety zavražděných teenagerů Komentář: Genderovou ideologii si lidi vymysleli, aby mohli rozkopávat piety zavražděných teenagerů

Je to mučení, shodují se opoziční experti 

Že jde o mučicí metodu, si myslí také psychoanalytička Anastasija Rubcovová. „Je to jako čínské mučení, kdy vám zezadu na krk padají kapky vody. Prvních deset minut se vám zdá, že nejde o nic hrozného, ale po několika dnech člověk začíná šílet,“ vysvětlila.

Navalnyj je ve vězení v neobvykle tvrdých podmínkách, přesto svoji situaci komentuje s humorem. „Jste vůbec normální? Pusťte jiného Putina. Nebo snad pronesl málo projevů?“ vyjádřil se Navalnyj ke skutečnosti, že musí poslouchat stejný projev stále dokola. Příspěvky na sociálních sítích zveřejňuje prostřednictvím právníků a svých příznivců.

12. července 2023 18:28 Čas čtení 1:12 Ukrajina se stane členem NATO. „Je k tomu blíže než kdy předtím,“ uvedl generální tajemník Stoltenberg Ukrajina se stane členem NATO. „Je k tomu blíže než kdy předtím,“ uvedl generální tajemník Stoltenberg

Hrozí mu vězení až na 30 let

Navalnyj je považován za nejvýraznějšího kritika Putinova režimu. Nyní si odpykává devítiletý trest za údajnou zpronevěru a pohrdání soudem. V dalším případu mu ale hrozí až třicetileté odnětí svobody. Úřady ho viní například ze založení a financování „extremistické organizace“ nebo zapojení nezletilých do páchání nebezpečné činnosti. Opoziční předák dřívější odsouzení i nová obvinění odmítá jako politicky vykonstruovaná.

Domů
Sdílet
Diskuse