Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
12. července 2023 18:28
Čas čtení 1:12

Ukrajina se stane členem NATO. „Je k tomu blíže než kdy předtím,“ uvedl generální tajemník Stoltenberg

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina se stane členem NATO. „Je k tomu blíže než kdy předtím,“ uvedl generální tajemník Stoltenberg
Zdroj: TASR/AP

Členské státy NATO opět potvrdily, že se Ukrajina stane členem Aliance. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Tisková konference se konala po dvoudenním summitu NATO v litevské metropoli Vilniusu. Podle Stoltenberga je Ukrajina blíže vstupu do NATO než kdy předtím. Zároveň nastínil balíček opatření, který podpoří Ukrajinu na cestě k členství v Severoatlantické alianci.

12. července 2023 11:05 Čas čtení 1:12 Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let

Jedná se o víceletý program praktické pomoci, který ukrajinské armádě pomůže přejít na alianční standardy. Dále je v plánu vytvoření nové Rady NATO-Ukrajina a odstranění požadavku plnění Akčního plánu členství (MAP) ze strany Kyjeva. Stoltenberg tvrdí, že NATO odstraněním požadavku plnění akčního plánu zjednodušilo cestu Kyjeva do Aliance. Ukrajina dostane pozvánku v momentě, kdy se spojenci dohodnou, že „požadavky byly splněny“.


Podle Stoltenberga je třeba zajistit, že po skončení války na Ukrajině budou existovat bezpečnostní záruky pro Kyjev, aby se historie neopakovala. Zdůraznil také, že v rámci nové platformy Rada NATO-Ukrajina se budou představitelé obou stran setkávat jako rovnocenní partneři. „Těším se na den, kdy se setkáme jako spojenci,“dodal.

Zelenskyj by ocenil, kdyby Ukrajina dostala pozvánku do NATO

Zelenskyj na tiskové konferenci uvedl, že odstranění požadavku na plnění akčního plánu ze strany Ukrajiny považuje za důležité rozhodnutí. Chápe také, že Ukrajina nemůže vstoupit do NATO v době války, ale ideální by podle něj bylo, aby Kyjev dostal pozvánku do Aliance.

Zelenskyj věří, že Ukrajina ve válce zvítězí a stane se plnohodnotným členem NATO. Ocenil, že od partnerů obdržel na summitu pozitivní zprávy o novém balíčku pomoci, a poděkoval všem lídrům, kteří se rozhodli takovýmto způsobem pomoci Kyjevu. Přibližování k NATO je podle jeho slov pro Rusko důrazným signálem, že Ukrajina bude nezávislým státem. 

Domů
Sdílet
Diskuse