Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
26. července 2023 16:34
Čas čtení 1:43

Istanbulská úmluva to má nahnuté. Senátní výbor ji doporučil neratifikovat, podle něj jde o „ideologický dokument“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Istanbulská úmluva to má nahnuté. Senátní výbor ji doporučil neratifikovat, podle něj jde o „ideologický dokument“
Zdroj: Zdeněk Hraba/volně k užití

Ústavně-právní výbor Senátu doporučil neratifikovat Istanbulskou úmluvu. Zároveň přijal usnesení, že je dokument „ideologický“. Na Twitteru o tom informoval senátor Zdeněk Hraba.

Hraba, který proti úmluvě vystupuje dlouhodobě a z jehož návrhu vychází doporučení o odmítnutí, na Twitteru napsal, že úmluvu sice nedoporučuje ratifikovat, ale podporuje legislativní posílení některých jejích prvků. 

Výbor tvrdí, že úmluva obětem prakticky nepomůže, přesně o to se ale má dokument snažit

Výbor se usnesl, že Istanbulská úmluva je „ideologickým dokumentem“, který obětem domácího násilí nepomůže. 

Istanbulskou úmluvu Česko podepsalo v roce 2016, aby vešla v platnost, musí ji ratifikovat Poslanecká sněmovna, Senát a poté ji musí podepsat prezident. ČR je ale jednou ze zemí, které tak dosud neučinily. Proces ratifikace má být nyní obnoven a pokračovat na půdě dolní komory Parlamentu. 

5. února 2022 11:30 Čas čtení 5:22 Istanbulská úmluva: Proč vzbuzuje takové vášně a co by její ratifikace znamenala, vysvětluje advokátka Lucie Hrdá Istanbulská úmluva: Proč vzbuzuje takové vášně a co by její ratifikace znamenala, vysvětluje advokátka Lucie Hrdá

Dokument, který celým názvem zní Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, má vést k důslednějšímu postihu sexuálního a domácího násilí, jeho úpravě v zákoně a vést k důraznější prevenci. Velký význam přikládá práci s oběťmi i s pachateli či vzdělávání o této problematice.

Na rozhodnutí ústavně-právního výboru zareagovala poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). „To je škoda a velká ostuda ústavně-právního výboru, že se nechal zmanipulovat předsudky. Doufám, když už proti domácímu násilí nechcete bojovat způsobem, pro který se rozhodla většina zemí EU, že alespoň pomůžete prosazovat opatření, která jsou v úmluvě zmíněná například dostatečný počet azylových domů, terapeutickou pomoc obětem, nápravu definice znásilnění, na které jsme ve sněmovně pracovali bezmála dva roky,“ napsala. 

Budoucnost úmluvy je nejasná

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové je úmluva „naprosto zásadním symbolickým dokumentem, podobně jako třeba ratifikovaná úmluva o právech osob se zdravotním postižením nebo úmluva o právech dětí. Říká, že nám jako státu záleží na prevenci násilí, lepší dostupnosti služeb pomoci obětem, že chceme systematicky rozvíjet kapacity v programech, které pracují s původci násilí a úspěšně zmírňují riziko mezigeneračních přenosů traumat a násilí v rodinách,“ uvedla pro Forum24.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Úmluvu podporuje i prezident Petr Pavel, pro její ratifikaci v co nejkratší době se vyslovil již v kampani. Podpora dokumentu je ve sněmovně dost roztříštěná, pro schválení budou nejspíš hlasovat poslanci STAN, Pirátů a TOP 09. Naopak konzervativnější ODS a KDU-ČSL ho spíš nepodpoří, totéž se dá očekávat od ANO a SPD.

Domů
Sdílet
Diskuse