Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Barbora Fábryová
29. července 2023 v 19:44
Čas čtení 0:44

K Zemi padá vyřazený satelit, vědecký tým na něm chce vyzkoušet unikátní přistávací manévr

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
K Zemi padá vyřazený satelit, vědecký tým na něm chce vyzkoušet unikátní přistávací manévr
Zdroj: ESA

Přestože většina satelitu shoří, stále je zde malá možnost, že by zbytek tělesa dopadl na lidská obydlí.

Evropská vesmírná agentura se 28. července pokusí vyřazený satelit nasměrovat tak, aby spadl do Atlantského oceánu. Přestože satelit nebyl navržen pro kontrolovaný návrat na Zemi, agentura se pokusí o to, aby se zřítil přesně do vody, píše The Guardian.

Agentura chce tímto krokem předejít poškození obydlí v případě, že satelit začne k Zemi padat nekontrolovaně. Je to poprvé, co se expertní tým pokusí o takový kontrolovaný dopad. S klesáním satelitu začal již 24. července.

Poslední manévr chystá poté, co družice klesne na úroveň 120 kilometrů a vstoupí do atmosféry. Chvíli poté podle plánu dopadne do oceánu.

„Družici nenavrhli tak, aby provedla plně řízený návrat, jako například dosáhnout předem určeného cílového bodu,“ řekl vedoucí programu vesmírné bezpečnosti Holger Krag. Takovou schopnost mají pouze raketové stupně a kosmické nebo nákladní lodě.

Velká část satelitu shoří

Během přeletu přes atmosféru většina satelitu shoří. Přesto vědecký tým předpokládá, že 20 procent z celkové struktury vesmírného tělesa vydrží. „Abychom se co nejvíce přiblížili řízenému návratu, použijeme pohonné systémy na palubě. Trojnásobně tím snížíme riziko pro možný dopad úlomků na Zemi. A to v porovnání s případy, kdy žádný manévr neprovedeme,“ řekl Krag.

Domů
Sdílet
Diskuse