Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. srpna 2023 v 17:30
Čas čtení 0:53

Lékařům se povedl unikátní kousek. Z Košic převezli stále tlukoucí srdce až do Prahy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lékařům se povedl unikátní kousek. Z Košic převezli stále tlukoucí srdce až do Prahy

Lékaři z Univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích úspěšně provedli unikátní transplantaci. Stále tlukoucí srdce odebrali a úspěšně transportovali příjemci v Praze.

V podobných případech je nutné, aby se darovaný orgán dostal k příjemci do čtyř hodin od odebrání. Slovenští lékaři však při převozu srdce použili unikátní zařízení, díky němuž je možné tuto dobu prodloužit až na dvojnásobek.

Tým lékařů košického transplantačního centra při tomto unikátním převozu spolupracoval s kolegy z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). „Pražští odborníci si k nám poprvé přijeli pro srdce se speciálním vybavením, které napodobuje fyziologický stav a zároveň udržuje srdce v teple a bijícím stavu. K vytvoření simulovaného krevního oběhu v přístroji je nutné odebrat dárci přibližně 1,5 až 2 litry krve,“ uvedl Igor Gaľa, primář Transplantačního oddělení UNLP.

Server Aktuality.sk informoval, že šlo o dva muže, kteří byli přibližně ve stejném věku. Dárci orgánu byla před provedením transplantace diagnostikována mozková smrt. Mezi odběrem a příjmem orgánu uběhlo několik hodin.

Jak probíhá transplantace srdce?

Při transplantaci srdce je selhávající orgán pacienta vyňat z těla a nahrazen zdravým srdcem pocházejícím od vhodného dárce. Pacient se v průběhu zákroku nachází v celkové anestezii a je napojen na plicní ventilaci. V současné době se již jedná o rutinní lékařský výkon, který představuje nejefektivnější způsob léčby srdečního selhání v případě, že tělo pacienta nereaguje na léčbu pomocí dostupných medikamentů.

První takový zákrok provedl jihoafrický chirurg Christaan Barnard v roce 1967. V Československu se první transplantace srdce uskutečnila v roce 1984 v IKEMu.

Domů
Sdílet
Diskuse