Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
17. srpna 2023 16:49
Čas čtení 0:56

Koncert ruské zpěvačky v Praze nebude kvůli „zjitřené atmosféře“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Koncert ruské zpěvačky v Praze nebude kvůli „zjitřené atmosféře“
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Getty Images

Koncert ruské operní zpěvačky Anny Netrebko, který se měl v pražském Obecním domě konat v říjnu, nakonec nebude. Představenstvo Obecního domu se s producentkou koncertu dohodlo na jeho zrušení, informuje TASR.

Předseda představenstva Vlastimil Ježek ve čtvrtek uvedl, že se koncert rozhodli zrušit zejména s přihlédnutím k negativnímu postoji pražské politické reprezentace a „emocionálně zjitřené atmosféře“. Představitelé pražského magistrátu se opakovaně vyjadřovali, že koncert Netrebko není v aktuální situaci vhodný.

15. srpna 2023 7:59 Čas čtení 0:56 Turecko chtělo v Praze sochu Atatürka, městská část to odmítla Turecko chtělo v Praze sochu Atatürka, městská část to odmítla

„Nikdo ze zúčastněných se zrušením koncertu nesouhlasí, ale vzhledem k okolnostem, které postupně přeměnily čistě umělecký projekt do podoby politických a společenských polemik, se představenstvo s Nachtigall Artists Management dohodlo na jeho odvolání,“ citoval Ježek z přijatého usnesení.


Vstupné na téměř vyprodaný koncert lidem vrátí v plné výši. Náklady na zrušení koncertu bude Obecní dům kompenzovat organizující agentuře snížením nájmu Smetanovy síně.

Producentka koncertu Alena Kunertová se podle svých slov s Netrebko dohodla, že „ustoupí politickému tlaku“ a zpěvačka nebude požadovat kompenzace od Obecního domu ani od agentury. Pokud by došlo k jednostrannému zrušení koncertu ze strany Obecního domu, tak by podle Ježka kompenzace hrozily. Hledali proto dohodu.

15. srpna 2023 16:30 Čas čtení 3:07 Sergei Barracuda nemohl ke kauze Kuběnka říct nic jiného. Rapové prostředí by mu to nedovolilo Sergei Barracuda nemohl ke kauze Kuběnka říct nic jiného. Rapové prostředí by mu to nedovolilo

Netrebko podle Ježka poděkovala českým fanouškům a fanynkám za přízeň a pozvala je na své koncerty do Vídně, Verony, Berlína a dalších měst. Kunertová dodala, že zpěvačku situace mrzí, ale chápe, že se vymkla kontrole a vznikly politické tlaky.

Anna Netrebko
Zdroj: Sasha Mordovets/Getty Images


Operní zpěvačka má kromě ruského i rakouské státní občanství. V minulosti měla blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, kterému pomáhala ve volbách. Fotila se i s vlajkou proruských separatistů na Ukrajině, které finančně podpořila. Je také na ukrajinském sankčním seznamu. Válku na Ukrajině slovně odsoudila, ale proti Putinovi nikdy nevystoupila.

Domů
Sdílet
Diskuse