Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. srpna 2023 7:59
Čas čtení 0:56

Turecko chtělo v Praze sochu Atatürka, městská část to odmítla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Městská část Praha 6 po konzultaci s českým ministerstvem zahraničních věcí odmítla žádost Turecka, aby byla v této čtvrti postavena socha zakladatele a prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka.

V pondělí to na svém webu uvedla Praha 6. Turecké velvyslanectví chtělo sochu postavit ke 100. výročí vzniku republiky, informuje TASR.

„Celou věc jsme důkladně posoudili, zabýval se tím náš obor územního rozvoje, konzultovali jsme to také s ministerstvem zahraničních věcí a rozhodli jsme se instalaci sochy nerealizovat,“ řekl starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

14. srpna 2023 17:18 Čas čtení 0:30 Čeští turisté v Chorvatsku parkovali na kapitána. Jejich fotografie z dovolené baví na internetu tisíce lidí Čeští turisté v Chorvatsku parkovali na kapitána. Jejich fotografie z dovolené baví na internetu tisíce lidí

Se žádostí o umístění sochy oslovil začátkem roku vedení městské části turecký velvyslanec Egemen Bagis. Stárek ho podle svých slov už o rozhodnutí informoval.
Podle Deníku N měla být socha vysoká tři metry a měla stát na 1,5 metru vysokém podstavci. Ambasáda chtěla sochu postavit do 29. října, kdy si Turecko připomene 100 let od svého vzniku.

O vztyčení Atatürkovy sochy v ČR Turci usilovali už v roce 2015. Chtěli ji postavit v Karlových Varech, kde se turecký prezident v roce 1918 léčil. K tomu však nedošlo, protože se proti tomu postavila arménská komunita.

20. července 2023 6:00 Čas čtení 4:57 Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab

Historik Marek Jandák z Ústavu pro současné dějiny Akademie věd ČR pro server Novinky.cz připomněl, že Atatürk se podílel na etnických čistkách přeživších arménské genocidy v roce 1922.

Mustafa Kemal Atatürk
Zdroj: Wikimedia Commons/mustafakemalim.com


Mustafa Kemal (později Atatürk – otec Turků) se narodil v Soluni, která v té době patřila Osmanské říši. Byl důstojníkem v turecké armádě, zúčastnil se několika válek a bitev. Po skončení první světové války a pádu Osmanské říše se stal prvním tureckým prezidentem. Zasloužil se o vytvoření moderního světského tureckého státu, industrializaci či emancipaci žen. Vládl autokraticky až do své smrti.

Domů
Sdílet
Diskuse