Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
20. srpna 2023 7:02
Čas čtení 1:53

S nárůstem prodeje e-cigaret stoupají v USA dětské otravy nikotinem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
S nárůstem prodeje e-cigaret stoupají v USA dětské otravy nikotinem
Zdroj: Pxhere/na voľné použitie

Tisíce dětí ročně ohrožuje tekutý nikotin v náplních e-cigaret, jejichž kouření se označuje jako vapování. Pro dítě předškolního věku může být smrtelných i několik kapek. TASR informuje podle webu televize NBC.

Případy vystavení nikotinu hlášené toxikologickým centrům v USA v roce 2022 dosáhly historického maxima. Americký zákon z roku 2016 o prevenci otravy nikotinem vyžaduje, aby byl obal tekuté náplně odolný vůči dětem. Samotných zařízení se to netýká. Obsah nikotinu v některých jednorázových e-cigaretách se přitom vyrovná několika krabičkám cigaret.

Lákavé obaly i náplně

Podle kritických hlasů je mnoho e-cigaret a jejich náplní navrženo tak, aby oslovily mládež: mají výrazné pastelové obaly, atraktivní názvy a příchutě s vůní žvýkačky či ovoce. „Nikotinová náplň je riziková věc a můžeme čekat, že se něco (špatného) stane. Voní dobře a je vysoce koncentrovaná,“ řekla Diane Calell, ředitelka společnosti New Jersey Poison.

8. června 2023 17:40 Čas čtení 0:55 Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun

To činí vapování pro děti lákavější (a nebezpečnější) než tradiční cigarety. Ty obsahují méně nikotinu a chuťově nejsou příjemné. „Pokud si je děti dají do úst, rychle je vyplivnou,“ dodala Calell.
 
Podle analýzy Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se počet hlášení o nadměrném vystavení elektronickým cigaretám od roku 2018 více než zdvojnásobil. Richard Blumenthal, demokratický senátor za stát Connecticut a spolupředkladatel protinikotinového zákona, proto chce zpřísnit požadavky.

„Každý den, kdy FDA umožní, aby ochucené elektronické cigarety zůstaly na trhu, je dalším dnem, kdy děti mohou zlákat tyto nebezpečné a někdy smrtelné výrobky,“ řekl.

Týká se to i opravdu malých dětí

Za uplynulý rok se stalo více než 7000 případů otravy, v téměř 90 procentech šlo o děti do 5 let. Z nich 43 hospitalizovali a dalších 582 lékařsky ošetřili. Pravděpodobně jich bylo více, ale toxikologická centra nejsou vždy kontaktována. Zpráva FDA uvádí i zjevnou sebevraždu dospělého prostřednictvím tekuté náplně s nikotinem.

Máš pocit, že bys mohl*a ublížit sobě nebo někomu jinému? Obrať se úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h.

Někteří lékaři tvrdí, že se musí zvýšit ochrana dětí. „Pokud čísla rostou, pak zákon nefunguje,“ míní Carl Baum, profesor pediatrie a urgentní medicíny z Yale. „Všechny náplně pro e-liquidy vyrobené ve Spojených státech jsou v souladu s americkými zákony. Nejen že jsou uzávěry odolné vůči dětem, ale průtok tekutiny je omezený, takže lze dávkovat jen malá množství,“ uvedla mluvčí vapingového průmyslu April Meyers.

7. září 2022 19:22 Čas čtení 1:08 E-cigaretová společnost Juul zaplatí téměř 440 milionů dolarů za to, že cílila na teenagery E-cigaretová společnost Juul zaplatí téměř 440 milionů dolarů za to, že cílila na teenagery

Mnohé vapingové produkty se však vyrábějí mimo USA. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí prodej e-cigaret vzrostl od ledna 2020 do prosince 2022 o 47 procent.
„Tohle není něco, co rodiče považují za opravdu velké riziko. Ale s růstem popularity elektronických cigaret riziko tak brzy nezmizí,“ řekl nemocniční toxikolog doktor Ryan Marino. Několikrát už léčil děti otrávené tekutým nikotinem z elektronických cigaret.

Jednou z účinných strategií je zákaz ochucených produktů. Státy Kalifornie, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island a Washington DC již zakázaly všechny ochucené e-cigarety, Utah a Maryland některé příchutě. Celkový prodej elektronických cigaret tam klesl o 25 až 31 procent ve srovnání se státy, které je nezakázaly.

Domů
Sdílet
Diskuse