Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
8. června 2023 17:40
Čas čtení 0:55

Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun
Zdroj: Unsplash/Grav

Evropská komise zvažuje daň 20 % u slabších a 40 % u silnějších náplní. Výrobci a prodejci ale tvrdí, že návrh na implementaci směrnice v Česku je zdaleka nejvyšší v celé EU.

Tekuté náplně do elektronických cigaret zatím v Česku nepodléhají spotřební dani. To by se ale mělo změnit. Vláda představila v květnu konsolidační balíček, jehož součástí je i jejich zdanění. Daň má být 10 Kč na každý 1 ml náplně, a to bez ohledu na to, zda obsahuje nikotin, či nikoliv.

V současnosti stojí náplně 10ml lahviček 65–100 korun, navržená spotřební daň to navýší o sto korun. DPH se navíc počítá z konečné částky, takže nová cena by se vyšplhala ke zhruba 220 korunám. Informují o tom Lidovky.cz

5. června 2023 18:03 Čas čtení 0:40 Zahřívaný tabák s příchutí v Česku končí. Prezident podepsal zákon Zahřívaný tabák s příchutí v Česku končí. Prezident podepsal zákon

Ministerstvo financí se tímto odkazuje na návrh Evropské komise. Ta zvažuje daň 20 % u slabších a 40 % u silnějších náplní. „Současný návrh na zavedení nové spotřební daně z nikotinových sáčků a náplní do e-cigaret vychází z pracovní verze novely evropské tabákové směrnice, která bude předložena v brzké době,“ uvedl pro Lidovky.cz mluvčí resortu Petr Habáň.

Robert Hrdlička, prezident Komory elektronického vapování (KEVAP), již dříve upozornil na to, že zamýšlená výše daňové sazby je nejvyšší v celé Evropské unii. „V Rakousku a na Slovensku není daň žádná, český návrh je čtyřnásobný oproti zdanění v Polsku a trojnásobný oproti Německu,“ komentoval situaci Hrdlička.

7. června 2023 11:00 Čas čtení 6:58 Nejlépe placené práce v Česku: Na jaké nemanažerské pozici si vyděláš i 140 tisíc? Nejlépe placené práce v Česku: Na jaké nemanažerské pozici si vyděláš i 140 tisíc?

„Vláda chce touto cestou vybrat údajně 800 milionů korun. Lidé ale dvojnásobné nebo ještě vyšší zdražení jednoduše nepřijmou. Budou nakupovat v zahraničí, případně daň obcházet, jak se ostatně děje i u jiných produktů. Vláda proto nevybere ani malou část toho, co očekává,“ dodal Hrdlička.

Domů
Sdílet
Diskuse