Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radim Šlechta
31. srpna 2023 10:07
Čas čtení 0:48

Evropa následuje Česko – holduje pivu. Francouzi nechtějí víno a vládu to stojí miliardy korun

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropa následuje Česko – holduje pivu. Francouzi nechtějí víno a vládu to stojí miliardy korun
Zdroj: Unsplash/Louis Hansel/volně k užití

Francouzská vláda vyčlení peníze na podporu vinařů a vinařek a likvidaci přebytečných zásob vína. Tradiční nápoj už tolik netáhne.

Francouzi a Francouzky přestávají pít víno. O poznání více si pochutnávají na řemeslných pivech, což tamní vládu bude stát přinejmenším 200 milionů eur (4,8 miliardy korun). Peníze musí investovat do likvidace starých zásob a na podporu vinařů, kterým se teď bude dařit o dost hůř. Informuje o tom BBC.

Většinu peněz plánuje vedení země použít na vykoupení přebytečných zásob, konkrétně alkohol prý může použít na výrobu dezinfekce na ruce, parfémů nebo čisticích prostředků. Část z nich ale také dostanou vinaři, kteří je budou moci využít při přechodu na pěstování jiných plodin. 

1. srpna 2023 17:27 Čas čtení 0:38 Tohle pivo je z recyklované vody ze sprch. Máš na něj chuť? Tohle pivo je z recyklované vody ze sprch. Máš na něj chuť?

Vláda tvrdí, že chce penězi zastavit „propad cen“ a pomoci vinařům najít zdroj příjmů. Vinařský průmysl podle ministra zemědělství Marca Fesneaua potřebuje „začít hledět do budoucnosti, přemýšlet o změnách spotřebitelů a přizpůsobit se“.

Spotřeba vína klesla také v dalších zemích. Údaje z Evropské komise říkají, že spotřeba vína v tomto roce klesla podle odhadů o 15 procent ve Francii, o 7 procent v Itálii, o 10 procent ve Španělsku a o ohromujících 34 procent v Portugalsku, uvádí Mail.

30. srpna 2023 11:48 Čas čtení 0:31 Turista v Chorvatsku zaplatil za dvě malá piva 350 korun. Toto je důvod, tvrdí ekonom Turista v Chorvatsku zaplatil za dvě malá piva 350 korun. Toto je důvod, tvrdí ekonom

Jeho produkce ale v celém bloku vzrostla o čtyři procenta. „Krizi vinařství“ ale nezpůsobuje jenom přechod lidí na pivo. Spojená je také se zvýšením životních nákladů a nemožností za vína utrácet peníze.

Domů
Sdílet
Diskuse